Thriller, geïn­spireerd op de moorden van de bende van Venlo’ uit het begin van de jaren negentig, vertelt het verhaal van de zeven­tien­jarige Stan die bevriend raakt met de crim­i­neel Maikel.
Geïn­spireerd op de moorden van de bende van Venlo’ die zich begin jaren negentig werden gepleegd en met het uitgangspunt dat achter elke misdaad een menselijk drama schuil­gaat, maakte regis­seur Pieter Kuijpers zijn speelfilmde­buut. De thriller speelt zich af rond carnaval en maakt gebruik van een flash­back waarin de zeven­tien­jarige scholier Stan zijn verhaal middels voice-over vertelt. Binnen­vetter Stan woont in een riante villa bij zijn moeder en stief­vader. Gebrek aan aandacht en liefde maken hem ontvanke­lijk voor de hechte vriend­schap met de crim­i­neel Maikel, die letter­lijk zijn leven binnen­rent. Samen met Maikel en diens maatje pleegt hij een aantal inbraken. Tot de paniek toes­laat en een slachtoffer wordt gedood. De plaat­selijk drugs­baron is onder de indruk van het extreme geweld en huurt de bende in. Van God los vertelt, onder andere door het gebruik van een bijzon­dere gelu­ids­band, het verhaal van op drift geraakte jongeren.

Titel: Van God los
Jaar: 2003
Duur : 1 uur, 30 minuten
Categorie: Speelfilm
Editie: NFF 2013

MisdaadMediafonds 25 Jaar

Gouden Kalf winnaar

Beste Scenario (2003)
Pieter Kuijpers
Beste Scenario (2003)
Paul Jan Nelissen
Beste Acteur (2003)
Tygo Gernandt
Beste Regie (2003)
Pieter Kuijpers

Gouden Kalf nominaties

Beste Acteur (2003)
Egbert-Jan Weeber
Beste Montage (2003)
Job ter Burg (NCE)
Beste Lange Speelfilm (2003)
Reinier Selen
Beste Actrice (2003)
Angela Schijf
Beste Lange Speelfilm (2003)
Hanneke Niens
Beste Muziek (2003)
Het Paleis van Boem
Beste Lange Speelfilm (2003)
Anton Smit

Andere prijzen

Gouden Film (100.000 bezoekers speelfilm) (2003)

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo Dioraphte