Overzicht per festival

Waar het begon

Op 24 september 1981 opende de Utrechtse filmregisseur Jos Stelling in ’t Hoogt de eerste editie van de Nederlandse Filmdagen, het festival dat sinds 1993 als Nederlands Film Festival door het leven gaat. Het festival werd opgezet door een groot aantal mensen uit de Nederlandse filmwereld, met de bedoeling de Nederlandse filmmakers bij elkaar te brengen, de Nederlandse films onder de aandacht van een groot publiek te brengen en te discussiëren over de vraag hoe de filmsituatie verbeterd kon worden.

Meisjes en vorstinnen

Het eerste festival opende met de vertoning van HET MEISJE MET HET RODE HAAR van Ben Verbong en sloot een week later af met de première van TWEE VORSTINNEN EN EEN VORST van Otto Jongerius. Tijdens die slotavond werden voor het eerst de Grote Prijzen van de Nederlandse Film uitgereikt, beter bekend als de Gouden Kalveren. Het beeldje werd ontworpen door de Utrechtse kunstenaar Theo Mackaay. Tussen de openingsfilm en de slotavond vertoonde het festival een overzicht van de Nederlandse films die dat jaar waren geproduceerd en een groot aantal films in verschillende retrospectieven. Daarnaast waren er discussies, seminars en presentaties, waarvan sommige reeds werden uitgezonden op radio of televisie.

Succes

Het festival was een succes en zou een vaste plek in de Nederlandse filmwereld krijgen. Ook het grote publiek omarmt het festival. Al snel bleken de zalen van ’t Hoogt te klein en werden de Wolff Bioscopen Camera en City bij het festival betrokken, later ook onder meer de Pathé Rembrandt Bioscoop, het Louis Hartlooper Complex en de Utrechtse Stadsschouwburg.

38 jaar later

De eerste editie van de Nederlandse Filmdagen trok 8000 bezoeken. In 2017 trok de 37e editie van het NFF 150.000 bezoeken, die films en televisieseries bekeken, interactieve projecten beleefden, de nieuwste games ontdekten en in het centrale Festivalhart en in vele andere gelegenheden gesprekken voerden, lezingen bijwoonden en makers ontmoetten. Het festival vertoonde in 2017 ruim 350 korte en langs films, waarvan er 96 in première gingen. De 38e editie van het Nederlands Film Festival vindt plaats van 27 september t/m 5 oktober.

Wapenfeiten per editie

Bekijk hier de highlights en meer informatie per editie. Benieuwd naar onze publicaties? Klik dan hier.