Overzicht per festival

Op 24 september 1981 opende de Utrechtse filmregisseur Jos Stelling in ’t Hoogt de eerste editie van de Nederlandse Filmdagen, het festival dat sinds 1993 als Nederlands Film Festival door het leven gaat. Het festival werd opgezet door een groot aantal mensen uit de Nederlandse filmwereld, met de bedoeling de Nederlandse filmmakers bij elkaar te brengen, de Nederlandse films onder de aandacht van een groot publiek te brengen en te discussiëren over de vraag hoe de filmsituatie verbeterd kon worden.

Meisjes en vorstinnen

Het eerste festival opende met de vertoning van HET MEISJE MET HET RODE HAAR van Ben Verbong en sloot een week later af met de première van TWEE VORSTINNEN EN EEN VORST van Otto Jongerius. Tijdens die slotavond werden voor het eerst de Grote Prijzen van de Nederlandse Film uitgereikt, beter bekend als de Gouden Kalveren. Het beeldje werd ontworpen door de Utrechtse kunstenaar Theo Mackaay. Tussen de openingsfilm en de slotavond vertoonde het festival een overzicht van de Nederlandse films die dat jaar waren geproduceerd en een groot aantal films in verschillende retrospectieven. Daarnaast waren er discussies, seminars en presentaties, waarvan sommige reeds werden uitgezonden op radio of televisie.

Succes

Het festival was een succes en zou een vaste plek in de Nederlandse filmwereld krijgen. Ook het grote publiek omarmt het festival. Al snel bleken de zalen van ’t Hoogt te klein en werden de Wolff Bioscopen Camera en City bij het festival betrokken, later ook onder meer de Pathé Rembrandt Bioscoop, het Louis Hartlooper Complex en de Utrechtse Stadsschouwburg.

40 jaar later

De eerste editie van de Nederlandse Filmdagen trok 8.000 bezoekers. 40 Edities later is het bezoekersaantal opgelopen tot jaarlijks circa 150.000 en is het festival een plek om geworden om films en televisieseries te bekijken, interactieve projecten te beleven, nieuwe games te ontdekken, masterclasses te volgen, lezingen bij te wonen, filmmakers te ontmoeten en natuurlijk het Grolsch Gouden Kalveren Gala. Afgelopen editie vertoonde NFF zo’n 250 korte en lange films, waarvan er een kleine 60 in première gingen. De 41e editie van het Nederlands Film Festival vindt eind september 2021 plaats.

Wapenfeiten per editie

Bekijk hier de highlights en meer informatie per editie. Benieuwd naar onze publicaties? Klik dan hier.