Veelgestelde vragen

De 40e editie van het Nederlands Film Festival vindt plaats van 25 september t/m 3 oktober. Dit jaar komt het NFF naar je toe! Zo kun je de 40e editie online vanaf je luie bank mee beleven én op het rode pluche van de bioscopen in Utrecht en bij jou om de hoek in bijna 70 steden. Via filmfestival.nl kun je straks op je eigen scherm genieten van talrijke films, Q&A’s, talkshows en masterclasses. Op het grote doek presenteren we dagelijks een nieuwe festivalpremière in bioscopen en filmtheaters verspreid door het hele land. In Utrecht zijn we er met de NFF Interactive Expo in Bibliotheek Utrecht en programma’s in de wijken. Op deze pagina vind je antwoorden op allerlei vragen omtrent het festival.

Direct naar

Algemeen

Waar en wanneer is het festival?

Het festival is van 25 september t/m 3 oktober. In die periode kun je de 40e editie online vanaf je luie bank mee beleven én op het rode pluche van de bioscopen in Utrecht en bij jou om de hoek in bijna 70 steden. Op het grote doek presenteren we dagelijks een nieuwe festivalpremière in bioscopen en filmtheaters verspreid door het hele land. In Utrecht is er de NFF Interactive Expo en programma’s in de wijken.

Hoe kom ik aan de programmakrant?

De programmakrant is te vinden als bijlage van de Volkskrant op dinsdag 10 september en kan worden opgehaald bij bioscopen en filmtheaters door het hele land.

Hoe word ik vriend van het NFF?

Steun het Nederlands Film Festival, geef je liefde voor de Nederlandse filmcultuur een gouden randje en word NFF Vriend! Als NFF Vriend kun je daarnaast rekenen op fijne voordelen. Vriend worden kan hier.

Ik ben slecht ter been/ik zit in een rolstoel. Kan ik het NFF bezoeken?

Pathé Rembrandt heeft een rolstoelplek in zaal 2. Pathé Rembrandt 1 is niet rolstoelvriendelijk. In Kinepolis zijn er in elke zaal 1 à 2 rolstoelplekken.

Bibliotheek Neude is rolstoeltoegankelijk en beschikt over liften en roltrappen. De individuele werken Exodus, #VerlorenJongensZullenWinnen en More Moiré² zijn helaas niet te bereiken met een rolstoel.

Wil je gebruik maken van een rolstoelplek? Stuur dan een mailtje naar [email protected] en laat het ons weten. Dan zorgen we ervoor dat hiermee rekening gehouden wordt.

Online Festival

Wat is er online allemaal te zien en te doen?

Via filmfestival.nl kun je straks op je eigen scherm genieten van talrijke films, bijvoorbeeld uit de NFF Debuutcompetitie en het Forum van de Regisseurs. Ook zijn er tijdens het online festival live Q&A’s, talkshows en masterclasses te bekijken. Het NFF Professionals Programma is volledig online te bezoeken.

Hoe koop ik een kaartje voor een film of evenement online?

Op de ticketpagina vind je meer informatie over tickets.

Wat kost een kaartje voor het online festival?

Prijzen variëren van €0,99 tot €7,99. Ga naar de ticketpagina voor een uitgebreid overzicht.

Hoe lang kan ik een film kijken op het online festival?

Je kunt een VOD-film na de start van de player 48 uur bekijken. Let op: sommige films zijn alleen live op een vast tijdstip te zien. Die kun je na het tijdstip van de vertoning niet meer bekijken.

Kan ik nog een kaartje kopen voor een online live vertoning/evenement als deze al is begonnen?

Ja, dat kan. Houd er rekening mee dat je dan wel al een gedeelte van de film of het evenement gemist hebt en deze niet (altijd) meer terug kan kijken.

Heeft het NFF een app?

Er is dit jaar geen NFF app. De website is responsive en werkt dus op ieder device, zoals een smartphone of tablet. Met een Chromecast kun je de website ook naar je tv streamen.

Op locatie

Zijn er dit jaar ook evenementen op locatie?

Ja, zeker! Op het grote doek presenteren we dagelijks een nieuwe festivalpremière in bijna 100 bioscopen en filmtheaters verspreid door het hele land. In Utrecht zijn er ook een aantal evenementen op locatie. Zo kun je de nieuwste Virtual Reality-ervaringen, interactive installaties en multimediale producties beleven op de NFF Interactive Expo in Bibliotheek Utrecht en is er het programma NFF in de Wijk.

Ik wil naar een van de festivalpremières in het land. Waar zijn deze en waar koop ik kaartjes?

Op deze pagina vind je een compleet overzicht met alle deelnemende bioscopen en filmtheaters plus welke films zij vertonen. Hier vind je ook links naar de kaartverkoop, die wordt gedaan door de filmtheaters en bioscopen zelf.

Niet alle premièrefilms draaien bij de bioscoop in mijn buurt. Hoe komt dat?

Bioscopen en filmtheaters maken individueel de keuzes voor welke NFF-premières ze vertonen, vandaar dat het aanbod per plek kan verschillen.

Ik wil naar de NFF Interactive Expo, waar is dat en hoe koop ik kaartjes?

De NFF Interactive Expo is dit jaar in de grote hal van de Bibliotheek aan de Neude. Kaartjes voor een tijdslot van een van de VR-werken koop je via filmfestival.nl/interactive.

Let op:

  • MORE MOIRɲ is te beleven in Kinepolis Jaarbeurs.
  • Het performance-event van #VERLORENJONGENSZULLENWINNEN vindt plaats in BAK (Pauwstraat 13a).

COVID-19

Is er een COVID-19-beleid bij Het Nederlands Film Festival?

Ja, uiteraard. Zonder COVID-19-beleid kun je in deze tijd geen evenement organiseren. De gezondheid van onze bezoekers en medewerkers staat voorop. Op alle locaties werken we met protocollen die de richtlijnen en voorzorgsmaatregelen van het RIVM en de overheid volgen. We hebben ons eigen corona-kernteam en houden de ontwikkelingen dagelijks in de gaten.

Hebben de filmtheaters en bioscopen waar festivalpremières plaatsvinden een eigen COVID-19-beleid?

Ja, de bioscopen en filmtheaters in Utrecht en andere steden in het land werken volgens het protocol van de Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten en Filmtheaters. Dat protocol vind je hier. Als je meer wilt weten over het COVID-19-beleid van specifieke locaties in Utrecht of de rest van Nederland, kun je deze informatie vinden op de website van de deelnemende bioscopen en filmtheaters.

Kan ik mijn handen wassen en desinfecteren op de NFF-locaties?

Bij de ingangen staan zuilen met desinfecterende handgel. Wij vragen alle bezoekers bij het betreden van een locatie de handen te ontsmetten. Op de wc’s kun je je handen wassen met water en zeep. Papieren doekjes graag direct na gebruik weggooien in de prullenbak.

Hoe is de veiligheid m.b.t. Corona geregeld in de NFF Interactive Expo?

Verschillende installaties in de expositie zijn alleen toegankelijk als je online een ticket hebt gekocht. Deze tickets worden gescand. Mocht je een van de andere installaties willen bekijken dan vragen we je je middels een QR-code bij de ingang te registreren.De VR-installaties zijn veilig te gebruiken. De headsets en controllers worden na elk gebruik ontsmet middels een 360 Clean Machine. De lampen die in de 360 Clean Machine zitten stralen UVC-licht uit wat er voor zorgt dat de headsets en/of controllers gedesinfecteerd worden.

Is het op de festivallocaties mogelijk om spullen naar de garderobe te brengen?

Het is vanwege COVID-19 niet mogelijk om garderobeservice op festivallocaties aan te bieden.

Kan ik dit jaar nog tickets aan de kassa kopen?

Dit jaar verloopt alle ticketverkoop online. Zo voorkomen we rijen bij de kassa en situaties waarbij het te moeilijk wordt om 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Daarbij zijn we als organisatie verplicht om contactgegevens te noteren van alle bezoekers van elke voorstelling op locatie. Als je dit zelf al digitaal hebt ingevuld gaat dat een stuk makkelijker Tickets zijn online te koop via www.filmfestival.nl/programma. Ondervind je problemen bij het online kopen van tickets? Dan kan je terecht via de chat op deze website of via mail naar [email protected].

Waarom worden we geplaceerd? Ik kies liever zelf een stoel uit.

In de zalen geldt ook de 1,5 meter afstandsregel. Bij het placeren houden we dus rekening met de stoelen die wel en niet kunnen worden gebruikt. Op je digitale ticket staat de zaal en het stoelnummer. Als er geen nummer op je ticket staat word je door de medewerkers van de locatie naar je stoel begeleid. Zij hebben het overzicht over de zaal en weten hoe alle bezoekers handig, snel en veilig geplaceerd kunnen worden.

Ik vind het vanwege mijn gezondheid spannend om naar een festival op locatie te gaan. Kan ik het festival toch meemaken dit jaar?

De gezondheid van onze bezoekers en medewerkers staat altijd voorop. Op alle locaties worden de hygiënevoorschriften en voorzorgsmaatregelen van het RIVM en de overheid nauwkeurig nageleefd. Wij vinden het belangrijk dat je je welkom en veilig voelt.

Vind je het toch spannend om naar een locatie te komen, is het ook mogelijk om het festival thuis te beleven. We presenteren van 25 september tot en met 3 oktober een uitgebreid online festivalprogramma met bijna tweehonderd films, masterclasses, talkshows en nog veel meer. Het online programma kun je vinden op www.filmfestival.nl/programma.

Er zijn altijd veel feestjes en drukke events op het NFF. Is dat dit jaar ook weer zo?

Dit jaar organiseren wij het festival anders dan je gewend bent. Wij spreiden alle festivalactiviteiten over het hele land en presenteren het programma daarnaast voor een groot deel online. We organiseren geen drukke feestjes zoals je van ons gewend bent. In de horecagelegenheden bij de locaties in Utrecht gelden dezelfde regels als in andere etablissementen: er wordt 1,5 meter afstand gehouden en bezoekers moeten plaatsnemen aan een tafeltje. Maar we maken er natuurlijk wel een feestelijke editie van: er zijn premières in meer dan honderd bioscopen en filmtheaters door het hele land, en een heuse Drive-in bioscoop bij Pathé Utrecht Leidsche Rijn, waar je met iemand uit je eigen huishouden vanuit je auto van een film kunt genieten. Kijk op www.filmfestival.nl/programma voor het volledige programma.

Hoe waarborgen jullie de 1,5 meter afstand op NFF-locaties?

Op alle locaties van het NFF zijn er protocollen waarbij de richtlijnen en voorzorgsmaatregelen van het RIVM en de overheid worden gevolgd. Wij vragen alle bezoekers altijd 1,5 meter afstand te bewaren, zowel voor, tijdens als na afloop van de voorstelling. Het personeel van de betreffende locatie en onze medewerkers zien erop toe dat iedereen de veilige afstand respecteert. Ook zijn er informatieborden, is er vloermarkering aangebracht en zijn er looproutes aangegeven. In de zalen worden bezoekers op 1,5 meter van elkaar geplaceerd.

Doen jullie ook gezondheidschecks?

De gezondheid van onze bezoekers en onze medewerkers staat voor ons op de eerste plaats. Volgens de richtlijnen en voorzorgsmaatregelen van het RIVM en de overheid vragen wij bezoekers bij het betreden van locaties of zij klachten hebben, en of ze in aanraking zijn geweest met iemand die klachten heeft.

Registreren jullie contactgegevens ten behoeve van contactonderzoek?

Volgens de richtlijnen en voorzorgsmaatregelen van het RIVM en de overheid vragen wij alle bezoekers zich te registreren met naam en contactgegevens, voor het geval bron- en contactonderzoek door de GGD nodig is. De kaartverkoop verloopt dit jaar volledig online. Het tonen van je persoonlijke digitale toegangsbewijs is in principe voldoende. Wij vragen je contactgegevens in te vullen als je bij het betreden van een locatie geen persoonlijk digitaal toegangsbewijs hebt. Deze informatie wordt in overeenstemming met de Wet bescherming persoonsgegevens tot maximaal 14 dagen na je bezoek bewaard en daarna vernietigd.

Hoe zorgen jullie ervoor dat de maximale capaciteit van de NFF-locaties niet wordt overschreden?

Het NFF heeft in samenwerking met de locaties de maximale capaciteit vastgesteld waarbinnen de voorzorgsmaatregelen kunnen worden gehandhaafd. Op basis daarvan is het aantal beschikbare tickets vastgesteld. Omdat wij voor, tijdens en na afloop van voorstellingen 1,5 meter onderlinge afstand handhaven, betekent dit dat wij dit jaar minder bezoekers per locatie kunnen ontvangen.

Hoe lang van tevoren mag ik op een NFF-locatie aanwezig zijn?

Bezoekers van het NFF zijn vanaf een kwartier voor aanvang van de voorstelling welkom op de locatie. Wij vragen je niet te vroeg en niet te laat te komen, zodat wij je goed kunnen ontvangen en naar je plaats kunnen begeleiden.

Hoe verlaat ik de locatie als de voorstelling is afgelopen?

De routing van publieksstromen is op de locaties aangegeven. Net als bij binnenkomst wordt de uitstroom begeleid door het personeel van de locatie en onze medewerkers. Volg hun aanwijzingen op, en zorg ervoor dat je 1,5 meter afstand houdt tot andere bezoekers.

Kan ik na afloop van een voorstelling nog een drankje drinken op de locatie?

Op verschillende locaties is het mogelijk een drankje na afloop van een voorstelling te drinken. Net als in andere horecagelegenheden geldt de regel dat je plaats moet nemen aan een tafeltje. Volg altijd de aanwijzingen van het personeel op.

Moet ik een mondkapje op bij een bezoek aan een NFF-locatie?

Het dragen van een mondkapje is in Nederland verplicht in het openbaar vervoer en als je in een auto zit met mensen die niet tot hetzelfde huishouden behoren. Het dragen van een mondkapje op locaties waar het festival plaatsvindt valt niet onder de verplichte voorzorgsmaatregelen. Wel vragen wij je altijd 1,5 meter afstand te bewaren en alle andere hygiënerichtlijnen te volgen.

Met hoeveel mensen mogen we naast elkaar in de zaal zitten?

Wij hanteren tijdens het festival in Pathé Utrecht Rembrandt en Kinepolis Jaarbeurs Utrecht ook tijdens de festivalvoorstellingen 1,5 meter afstand tussen bezoekers. Op deze manier kunnen wij zoveel mogelijk publiek veilig ontvangen. Bij de voorstellingen in het land geldt het placeringsbeleid van de bioscoop of het filmtheater die je bezoekt. Je kunt met twee personen naast elkaar zitten als je deel uitmaakt van hetzelfde huishouden.

Met hoeveel mensen mag ik bij de Drive-in in één auto zitten?

Bij de Drive-in ben je van harte welkom met maximaal twee personen per auto. Vanwege COVID-19-beleid moeten jullie wel deel uitmaken van hetzelfde huishouden, anders mogen we je helaas geen toegang geven.

Contact

Hoe kan ik contact opnemen met het NFF?

De medewerkers van de NFF-servicedesk zitten klaar om alle vragen te beantwoorden. Vanaf 10 september is de chat op deze website geopend: zo kom je direct met ons in contact! Is de chat niet beschikbaar? Stuur een mail naar [email protected], dan beantwoorden we je vragen zo snel mogelijk.

Waar kan ik het NFF op social media vinden?

Volg ons op onze social media-kanalen: FacebookTwitterInstagram, YouTube en LinkedIn.

Professionals en Pers

Ik heb een vraag over het Professionals Programma.

Vragen over het Professionals Programma worden beantwoord op de Veelgestelde vragen Professionals pagina.

Waar kan ik terecht voor vragen over pers en PR?

Op onze perspagina vind je alle informatie die je nodig hebt.

Hoe kan ik persaccreditatie aanvragen?

Alle informatie over persaccreditatie vind je hier.