Ga naar inhoud
De Louis Hartlooper Prijs voor de Beste Filmpublicatie wordt uitgereikt aan moedige, bevlogen publicaties die een stimulerende bijdrage leveren aan het denken over cinema en verdieping van de Nederlandse filmcultuur.
De Louis Hartlooper Prijs voor de Beste Filmpublicatie, ook bekend als de Zwarte Spiegel, wordt uitgereikt aan een persoon die het afgelopen jaar met één of meerdere publicaties een stimulerende bijdrage heeft geleverd aan het denken over cinema en aan de verdieping van de Nederlandse filmcultuur. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt onder auspiciën van de Louis Hartlooper Stichting. De initiatiefnemers hopen hiermee het schrijven over film in Nederland onder de aandacht te brengen en waardering uit te spreken voor idealisme, moed, inzet en bevlogenheid. Want een nationale filmcultuur is ondenkbaar zonder goede filmpublicaties. Zonder referenties, reflecties, onderzoek, inventarisaties en andere geschreven inzichten is er zelfs geen begin van filmcultuur.

Naast een eervolle plek, middels een portret in de eregalerij van het Louis Hartlooper Complex, bestaat de prijs uit een bedrag van duizend euro, een penning met oorkonde en daarnaast De Zwarte Spiegel. Bovendien krijgt de winnaar de uitnodiging om het daaropvolgende jaar tijdens de uitreiking een korte voordracht te houden over het belang van goede filmjournalistiek. Aansluitend op de uitreiking maakt de KNF jury de nominaties bekend voor de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek.

Eerdere winnaars waren onder meer Joyce Roodnat voor Hee… zie je dat!? (2017), Nouchka van Brakel voor Scènes uit mijn eigen draaiboek (2018), Erik Brouwer voor Diva (2019), Suzanne Rethans voor Begeerd en verguisd: het leven van Sylvia Kristel (2020) en vorig jaar, in 2021 de Filmkrant (hoofdredactie Ronald Rovers).