Ga naar inhoud
Ithaka 2022.JPG

Premières Ithaka Filmacademie

Korte films door talentvolle jonge nieuwkomers over het thema vrijheid.

Talentvolle nieuwkomers uit heel Nederland hebben hun eigen korte films gemaakt rondom het thema ‘vrijheid’. Meer dan 750 jonge migranten maakten tijdens het project Ithaka Filmt van Common Frames hun eigen films. De zes meest talentvolle groepen werden uitgekozen voor de Ithaka Film Academie, waarbij de jongeren onder begeleiding van filmprofessionals hun eigen verhalen verfilmden. Het resultaat is een collectie van zes bijzondere korte films vanuit hun unieke perspectief.

De jonge filmmakers zijn tussen de 10 en 18 jaar en zetten via het nieuwkomersonderwijs een eerste stap richting het Nederlandse onderwijssysteem. De jongeren maakten tijdens de Ithaka Film Academie kennis met alle facetten van film en daarbij stond het leren samenwerken en actief oefenen van de Nederlandse taal centraal. Het thema ‘vrijheid’ is voor veel van hen niet vanzelfsprekend, omdat zij uit conflictgebieden als Oekraïne, Syrië en Eritrea naar Nederland zijn gekomen. Door na te denken over wat vrijheid voor hen betekent en hoe zij dit (hebben) ervaren, konden de jongeren hun unieke perspectieven delen in de films.

Over de korte films
Peace of cake (door: ISK Groningen) Als Jani voor de klas over haar ouders moet vertellen, grijpen de pestkoppen hun kans. Durft ze de confrontatie aan te gaan?

Lekke band (door: Ithaka ISK Utrecht) Wanneer de manager van het vakantiehuis vertelt dat de pendelbus niet komt opdagen, loopt de spanning tussen de vier reizigers op.

Noodoproep (door: Internationale taalklas Haarlem) Een thriller over drie kinderen die zichzelf in veiligheid moeten brengen na een bericht van de regering dat buitenlanders vogelvrij zijn verklaard.

Nepotisme (door: ISK Het Gooi) Sarah werkt harder dan Lisa, maar toch krijgt Lisa meer werkkansen vanwege haar rijke vader. Sarah grijpt de kans om de waarheid aan het licht te brengen, maar door nepotisme worden haar werkkansen nog verder beperkt.

Liefde Wint (door: Taalcentrum Het Element Amersfoort) Wanneer de Eritrese Bethlehem de Syrische Moussa introduceert aan haar familie, blijkt al snel dat zij niet samen mogen zijn. Een verhaal over een onmogelijke liefde die laat zien dat doorzettingsvermogen wint.

Het Geheim van Vrijheid (door: Da Vinci City College Leiden) It doesn't matter where you live in this world. Everyone must have the right to be free. Sometimes we need to fight for it. De film start met deze quote van Carrie Jones: “Het geheim van geluk is vrijheid, het geheim van vrijheid is moed.”

Presentator: Farbod Moghaddam
Tickets: gratis

Premières Ithaka Film Academie is een samenwerking tussen Common Frames, Nederlands Film Festival en Netwerk Filmeducatie. Het project is mede mogelijk gemaakt door Fonds voor Cultuurparticipatie, Fonds 21, Stichting Dioraphte, Stichting Kinderpostzegels, Triodos Foundation, Gemeente Utrecht en Gemeente Amersfoort.

Bekijk trailer