Vier met ons de feestelijke lancering van Next Space Rebels!

In Next Space Rebels bouw je zelf raketten om een satelliet mee te lanceren in de lage baan om de aarde. Via deze satellieten kan de droom van een vrij en onafhankelijk internet gerealiseerd worden. Zo maken niet langer mondiale economische grootmachten de dienst uit waarbij de burger en zijn data tot handelswaar gereduceerd zijn. Een nieuw, alternatief online netwerk als vrijplaats vormt het einddoel.


Get ready for the launch! Next Space Rebels is een innovatieve game en interactief verhaal over de democratisering van de ruimte en de strijd om een nieuw, onafhankelijk internet. Het is het nieuwste project van kunstenaar Floris Kaayk. Next Space Rebels reflecteert op het maatschappelijk discours rondom de vercommercialisering van de online publieke ruimte, de toenemende drang naar views en subscribers en op actuele ontwikkelingen binnen de wereld van do-it-yourself ruimtevaart. Wereldwijd worden steeds meer amateur ruimtevaartprogramma's opgericht die als doel hebben tegen minimale kosten raketten en satellieten te ontwikkelen. Doel van deze programma's is het bereiken van de lage baan om de aarde om dit gebied te transformeren tot een openbare plek voor iedereen. Dit in sterk contrast met space cowboys als Elon Musk, Jeff Bezos en Richard Branson die ruimtevaarttoerisme beschikbaar maken voor de rijksten op aarde.

Floris Kaayk is een digitale kunstenaar die zich focust op futuristische fantasieën en technologische vooruitgang, soms door de voordelen te laten zien, andere keren door de negatieve consequenties te presenteren. In 2014 won Kaayk met zijn animaties en semidocumentaires de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs. Met Witch Doctor, de videoclip die hij maakte voor De Staat, won hij onder andere een UK Music Video Award, de Edison Pop-prijs, European Music Video Award en in 2019 'Beste Nederlandse videoclip ooit' door 3voor12. Met The Modular Body won Kaayk in 2016 een Gouden Kalf in de categorie Beste Interactive. In 2017 won hij de Witteveen+Bos voor Kunst+Techniek. Lees meer op zijn site

STRP wil met het publiek, kunstenaars, ontwerpers, media-makers en denkers een open dialoog opzetten over de relatie tussen de mens, experimentele technologie, de samenleving en de toekomst. STRP gelooft dat de noodzakelijke veranderingen om te komen tot een gezonde ecologie, economie en een onverdeelde samenleving, fundamenteel en radicaal moeten zijn. STRP biedt sinds 2006 nieuwe scenario’s voor de toekomst, dialoogsessies, een festival met een internationale tentoonstelling, muziek en performances en een uitgebreid educatief programma. Elk jaar coproduceert STRP meerdere nieuwe kunstwerken. STRP is coproducent van Next Space Rebels.

Sprekers en gasten:
Kunstenaar Floris Kaayk
Model-raketbouwer Tess van Hulst
Wetenschapsjournalist en presentratrice Anna Gimbrère

Moderator: Actrice en hoofdrolspeler 'Rocketgirl' uit Next Space Rebels Jade Olieberg

Voertaal: Nederlands
Locatie: Kinepolis, Jaarbeurs Utrecht
Tijd: 15:30 - 17:00, na afloop is er een borrel

Digitale Cultuur Storyspace Talks & events Professionals programma