Mensen ontmoeten elkaar steeds vaker online en gezichtsherkenning wordt op steeds meer plekken ingezet, van smartphones tot aan grenscontroles. Zo zien we dat gezichten steeds vaker door een technologische ‘lens’ worden gedigitaliseerd en getransformeerd. In dit proces fungeert het gezicht niet slechts als een startpunt van menselijke ontmoetingen, maar ook als wachtwoord, database en middel bij overheidscontroles.

Wanneer we op straat lopen, een selfie posten of een demonstratie bijwonen, lopen we het risico dat gezichtsherkenningssoftware ons gezicht analyseert en de informatie opslaat in een database. We zijn ons vaak niet bewust van de grote hoeveelheid informatie die van ons gezicht wordt afgelezen en wat daarmee gebeurt, omdat dit proces van een afstand gebeurt en doorgaans onzichtbaar blijft. Wanneer, waarom en hoe je herkend wordt is geen neutraal proces, maar een proces dat gekenmerkt wordt door structuren van in- en uitsluiting.

Tijdens het panel gaan we in gesprek met experts (beeldend kunstenaars en onderzoekers) over de politiek van gezichtsherkenning, gevolgd door een Q&A waarin jij ook je brandende vragen kunt stellen aan de sprekers. Vragen die tijdens het gesprek centraal staan:

- Gezichten, stemmen en emoties worden voortdurend digitaal gescand, herkend en geprofileerd. Hoe beïnvloedt dit de manier waarop we naar gezichten kijken?
- Welke sociaal-politieke gevolgen heeft het als een algoritme je gezicht reduceert tot een digitale barcode en op basis van je uiterlijk aannames maakt over je identiteit?
- Is het tijd om onze gezichten terug te eisen?

Moderator:
Rosa Wevers - Curator en PhD-kandidaat

Met:
Dr. Heather Dewey-Hagborg - Informatiekunstenaar, onderzoeker en biohacker
Dr. Christine Quinan - Assistant Professor of Gender Studies Utrecht University
Dr. Nakeema Stefflbauer - Senior digitalization executive, CEO of FrauenLoop CEO'
Ella Jakubowska - Policy Advisor European Digital Rights

Taal: Engels

Het panel is een samenwerking tussen de Universiteit Utrecht, IMPAKT en het Nederlands Film Festival.

NFF Prof Talk: Face Value
1 uur, 35 minuten
Professionals programma Digitale Cultuur Prof Talk