Ga naar inhoud

Verondersteld wordt dat vrouwen en mannen in de Nederlandse film- en televisiesector gelijke kansen en mogelijkheden hebben. In het onderzoek 'Beter is nog niet goed' van stichting Vrouwen in Beeld is in kaart gebracht hoeveel vrouwen in de afgelopen tien jaar een leidinggevende functie (head of department), een hoofdrol of een bijrol hadden in fictie- en documentaireproducties. De cijfers liegen er niet om: 30,4% vrouwen versus 69,6% mannen. De realiteit blijft dus achter op het ideaal van gelijke en diverse representatie. Tijd om dit samen te veranderen!

Om die verandering in gang te zetten, vindt op 28 april de bijeenkomst NFF Extended: naar een nieuw perspectief in film en tv plaats. Door middel van een inspirerende lezing en een kritische reflectie wordt een begin wordt gemaakt met verandering in en vooral mét de sector. NFF Extended is dit keer onderdeel van de conferentie ‘Naar een nieuw perspectief in film en TV’, een initiatief van platform Point of VieW.

Over de sprekers

Anna Serner was van 2011-2021 de CEO van het Swedish Film Institute en daar een drijvende kracht achter verschillende initiatieven voor gendergelijkheid. Waaronder ‘50/50 by 2020’ en ‘Take Two: Next moves for #MeToo’ op het Filmfestival van Cannes. Anna is nu consultant voor verandermanagement.

Farid Tabarki is spreker, presentator, schrijver en expert op het gebied van verandering en draagt bij aan de ontwikkeling van organisaties. Hij is de oprichter van Studio Zeitgeist, waar hij de transformatie van een industriële samenleving naar een vloeibare samenleving onderzoekt.

Jacqueline Blom is actrice, maker en activiste. Ze is medeoprichter van platform Point of VieW en maakt samen met Corien van der Zwaag de podcast ‘De Bitch en de Hoer’ over de ondergeschoven positie van vrouwen in film, tv en theater.

Moderator Naeeda Aurangzeb is auteur, journalist en radio- en tv-presentator. Afgelopen jaar verschenen van haar hand 365 dagen Nederlander en Hé lekker ding. 365 dagen vrouw. Ze houdt zich als journalist en activist al meer dan 30 jaar bezig met onderwerpen als seksisme, feminisme, racisme en vrijheid.

Datum: 28 april
Locatie: EYE Amsterdam, IJpromenade 1
Programma:
15:30 - 17:00 Programma NFF Extended: naar een nieuw perspectief in film en tv
17:00 - 18.00 Borrel
Gratis toegang

Over NFF Extended
NFF Extended is het verbindende platform van het Nederlands Film Festival, bedoeld om iedereen in de sector jaarrond te informeren én te inspireren door bijeenkomsten over relevante, actuele en urgente onderwerpen.

De conferentie wordt georganiseerd door Nederlands Film Festival en platform Point of VieW met steun van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in samenwerking met Vrouwen in Beeld, Zien Doet Volgen, Dutch Academy For Film, Eye en Creative Europe Desk NL.