In de sessie The Real Truth kijken we met drie journalistieke organisaties naar hoe zij op onorthodoxe en interdisciplinaire wijze de werkelijkheid achter de door instanties gepresenteerde feiten achterhalen en in kaart brengen. Of beter nog, de wereld achter deze schijnbare werkelijkheid. Wat zit er verborgen achter de beelden die iedereen voor waar of natuurlijk aanziet? Kunnen we kritisch leren kijken en zijn daar tools voor?

‘Follow the Money’, zegt klokkenluider Deep Throat in de film All The President's Men uit 1976 tegen de journalisten Carl Bernstein en Bob Woodward, en zet zo de val van president Nixon in. Journalistiek platform Follow The Money heeft sinds 2009 hetzelfde, glasheldere doel: waarheidsvinding in dienst van de samenleving. Te gast is een van de oprichters, Eric Smit.

Forensic Architecture (FA), verbonden aan de universiteit van Londen, onderzoekt mensenrechtenschendingen. Met baanbrekende technieken in ruimtelijke en architecturale analyse, open-source-onderzoek, digitale modellering en immersieve technologieën probeert FA tot de kern te komen van wat er is gebeurd, wat er niet gebeurd kan zijn en wie er verantwoordelijk kan worden gehouden. Imani Jacqueline Brown presenteert tijdens The Real Truth het nieuwste FA-project Louisiana: een onderzoek naar het gebied van de voormalige plantages en de huidige relatie tussen de petrochemische industrie, milieuproblematiek en geïnstitutionaliseerd racisme.

Foeke Postma is onderzoeker en trainer bij Bellingcat, het onafhankelijk internationaal collectief dat open-source-onderzoek, ‘citizens journalism’ en online bronnen inzet om aan waarheidsvinding te doen. Bellingcat publiceert de uitkomsten van haar professionele en burgerjournalistieke onderzoeken naar oorlogsgebieden, mensenrechtenschendingen en de onderwereld en kreeg wereldwijde bekendheid door onthullingen over de Syrische Burgeroorlog en de aanslag op vlucht MH17.

Met:
Eric Smit - Medeoprichter en co-hoofdredacteur Follow the Money
Imani Jacqueline Brown - Artiest, activist en onderzoeker Forensic Architecture
Foeke Postma - Onderzoeker en trainer Bellingcat


NFF Conferentie: The Real Truth
1 uur, 30 minuten
NFF Conferentie Professionals programma Digitale Cultuur