Ga naar inhoud
Ontwerp zonder titel.png

Masterclass: Tina Farifteh

Wat drijft makers en wat speelt er achter de schermen? Wat kun je van hun werk en carrièrepaden leren? Tina Farifteh neemt je in deze Masterclass mee in hoe film en onderzoek samen kunnen komen aan de hand van haar documentaire Kitten of Vluchteling?

Tina Farifteh is een Iraans-Nederlandse kunstenaar en één van de Fellows van de 2023 editie van het NFF Fellowshipprogramma. In haar laatste documentaire Kitten of Vluchteling? stelt ze de prangende vraag waarom we de ene vluchteling met onze eigen auto ophalen en we de ander laten verdrinken aan de grenzen van Europa. Haar onderzoeksvoorstel Empathic Rage, geschreven voor het Fellowshipsprogramma, bouwt voort op deze vraag en gaat over hoe je empathie en woede kan inzetten om de wereld te redden. Tina won de Zilveren Camera 2023, de prestigieuste prijs voor fotojournalistiek en documentairefotografie in Nederland. 

In deze Masterclass van Tina gaan we kijken naar hoe onderzoek en film samenkomen, hoe leg je mechanismen bloot en kom je tot je beeldvorm? En hoe bedenk je alternatieve beelden voor film? Omdat Tina werkt op het snijvlak van onderzoek, documentaire en installaties hebben we een rijke en brede representatie van wat documentaire is en wat documentaire kan worden.

Naast antwoord op deze vragen, krijg je ook vooral de ruimte om je eigen vragen aan de makers te stellen.

Gasten:  
Master | Tina Farifteh – Regisseur & research er
Gast | Eefje Blankevoort

Over Kitten of Vluchteling?
Tina Farifteh: “Met Kitten of Vluchteling? onderzoek ik hoe empathie werkt en hoe beelden ons empathisch vermogen triggeren of juist afvlakken. Wie staat er bovenaan de empathieladder en waarom? Om hierachter te komen spreek ik met wetenschappers en ervaringsdeskundigen, maar doe ik ook experimenten met proefpersonen. [...] Beelden en woorden vormen de bouwstenen van ons denken. Van hoe we onszelf, de wereld en de ander zien. Maar beelden en woorden zijn vaak niet neutraal. Ze worden beïnvloed en bespeeld door de bestaande machtsstructuren en belangen maar ook onze eigen gewoontes en blindspots. Deze beelden hebben een grote invloed op ons gedrag. [...] Juist als beeldmaker vind ik het belangrijk om hierbij stil te staan, deze beelden te ontleden, bevragen en om mechanismen achter de dehumanisatie bloot te leggen. Maar het is natuurlijk ook belangrijk om nieuwe en alternatieve beelden en woorden te bedenken waardoor je het systeem kan hacken.”

Programma

Masterclass: Tina Farifteh

Di 24 sep. 14:30 - 16:59, Stadsschouwburg - Grote Zaal
Kitten of Vluchteling?
29 minuten
Masterclass
1 uur, 55 minuten