Nog mooier dan cum laude afstuderen: het winnen van een van de Talent Awards voor bijzondere eindexamenproducties. Welke jury’s gaan de verschillende studentenproducties belonen met een eervolle prijzenregen?

Het NFF is voor veel eindexamenstudenten van audiovisuele opleidingen de eerste gelegenheid waarop ze hun productie aan een groot publiek presenteren. Ook dit jaar vertoont het festival een keuze uit eindexamenproducties van de film- en kunstacademies. Tijdens de uitreiking van de Talent Awards wordt bekendgemaakt welke afstudeerprojecten en afstudeerders de winnaars van de diverse te vergeven prijzen zijn. Maar wie beoordeelt alle producties eigenlijk?

* De Nederlandse Audiovisuele Producenten Alliantie stelt zelf een jury samen die de NAPA Award (€5.000) voor de beste producent uitreikt;
* De Kring van Nederlandse Filmjournalisten stelt zelf een driekoppige jury samen voor de uitreiking van de KNF Award, aan de regisseur van de beste eindexamenproductie;
* Het Nederlands Film Festival stelde de volgende jury samen, bestaande uit de volgende professionals:

Dwight Fagbamila is een schrijver-regisseur uit Eindhoven. In 2016 studeerde hij af van het AKV|St. Joost in Breda met de korte film Babatunde. Geïnternaliseerd racisme en de connectie met het heden, verleden, en de toekomst vormen de rode draad door zijn werk. Zijn debuutfilm Femi zal dit jaar in première gaan op het NFF.

Jan van der Zanden studeerde af in de cultuurpsychologie en was als psycholoog verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Hij volgde na de oprichting van Waterland Film (1994) de Media Business School over internationale filmfinanciering. In 2003 werd hij geselecteerd als ‘Producer on the Move’ op het Filmfestival in Cannes. In januari 2016 heeft hij samen met Ineke Kanters The Film Kitchen opgericht. Hij was actief als co-producent van Dealer (Jeroen Perceval) en producent van de omroep MAX-documentaire Blijven gaan (Anneloek Sollart). Beide producties gaan in première tijdens het festival.

Anna Koppen is een Nederlands-Zweedse animator die vorig jaar bij de NFF-studentencompetitie de prijs won voor beste animatie met haar HKU-afstudeerfilm Paralysed Nights. Het mooie aan animatie vindt ze vooral hoe gevoel op een beeldende manier tastbaar gemaakt kan worden en de kijker kan raken. Ze werkt nu als freelance animator en illustrator en heeft een nieuwe korte animatiefilm in ontwikkeling.

Dorith Vinken is een editor, gevestigd in Amsterdam. Ze werkt als editor zowel aan documentaires als aan fictiefilms, dit jaar onder meer aan Along the Way. Voor haar werk aan de films Tussenstand (2007) en Het Zusje van Katia (2008) ontving ze een Gouden Kalf-nominatie. Verder is ze lid van de Nederlandse Vereniging van Cinema-Editors (NCE).

Robert van der Hoop is een production designer voor zowel speelfilms, televisiefilms en televisiedrama's. Op zijn cv staan producties als Van God Los (2003), De scheepsjongens van Bontekoe (2007), Jungle (2017), Tom Adelaar (2018), Buladó (2020) en Femi (2022).

Deze vijfkoppige jury reikt de volgende prijzen uit:

– Fentener van Vlissingen Fonds Award (€7.500, voor een crewlid dat zich op bijzondere wijze heeft onderscheiden);
– De VEVAM Fonds Talent Award (€5.000, uitgereikt aan de regisseur van de beste eindexamenproductie);
– De EY Talent Award (€5.000 voor de crew van de eindexamenfilm met de hoogste production value).