(107 min.) Verzamelprogramma met winnaar Topkapi Films Fictie Prijs, nominatie Keplerfilm Animatieprijs Verlangen, A Play for Public, Grown Up, Schervengericht, Not Your Flower to Pick en Yalda: de langste nacht (winnaar Filmmore Montageprijs voor editor Lot Hoogeboom, winnaar Geoff Boyle Prijs director of photography Judith Boeschoten, nominatie NAPA Award producent Rosalien Hollestelle)

Verlangen
De geschilderde animatie Verlangen vertelt over een ouder-kind relatie waarin een steeds grotere afstand ontstaat. Vader kropt al zijn verdriet op omdat zijn vrouw vermist is geraakt. Hij wil zich groothouden voor zijn zoon en huilt daarom niet meer vanbuiten maar vanbinnen. Door het inhouden van zijn tranen wordt de vader alsmaar langer. Lukt het de jongen zijn vader te bereiken?

A Play for Public
Pogingen om de stad in woorden te vangen leidt tot een writer’s block bij een dichter. A Play for Public houdt het midden tussen een filmisch essay en poëzie. In het stadslandschap mediteert de film over de strijd van het moderne denken: de onbeslisbaarheid van waarheid en onwaarheid, de relatie tussen binnen en buiten, de aard van 'het volk' en de relatie tussen brein en lichaam.

Grown up
Animatie over een jarig jongetje dat besluit dat speelgoed en fantasie iets is voor kleine kinderen. Terwijl de vlaggetjes nog in zijn kamer hangen, bergt hij zijn speelgoed op in een kist die op slot gaat. Blij met zijn nieuwe leeftijd en volwassenheid gaat hij tevreden slapen. Maar dan wordt hij wakker van een driemans fanfareband op zijn bed en blijkt hij beland in een droomwereld. Geïrriteerd begint hij aan zijn reis terug naar huis.

Schervengericht
Mats is een student die samenwoont met twee huisgenoten. Hij heeft pedofiele verlangens, maar hij stopt deze diep weg en handelt er niet naar. Dat lukt goed totdat één van zijn huisgenoten zijn kleine broertje meeneemt naar hun studentenhuis. Mats wordt geconfronteerd met zijn eigen gevoelens en kan niet langer om zijn seksualiteit heen. Zal hij zijn geheim kunnen delen en worden geaccepteerd voor wie hij is? Of wordt hij veroordeeld voor iets wat hij niet heeft gedaan?

Not Your Flower to Pick
Opgroeien als vrouw is niet altijd makkelijk. In de korte animatie Not Your Flower to Pick wordt zowel letterlijk als figuurlijk een zaadje geplant, in de grond en in ons hoofd. Op even speelse als pijnlijk doordringende wijze laat deze allegorie zien hoe vrouwen door hun schoonheid, net als bloemen, vaak worden gezien en gebruikt als object. Puurheid wordt verward met lust en lichamelijkheid met sensualiteit.

Yalda: de langste nacht
Eenmaal aangekomen in Europa, kwam de Iraanse Faydim Ramshe erachter dat de vrijheid die ze kreeg niet de vrijheid was die ze zocht. Nu, dertien jaar na haar emigratie, worstelt Faydim – inmiddels documentairemaker – met gevoelens van heimwee en gemis naar haar vaderland Iran. Maar dan vraagt haar negen jaar jongere broer of ze hem kan helpen met de voorbereidingen van zijn immigratie naar Nederland. Zijn mogelijke komst zet Faydim ertoe aan om haar eigen wens te heroverwegen.

NFF Studentencompetitie Films