Hbo en wo

Jaarlijks trekt het NFF 10.000 leerlingen en studenten naar het festival in Utrecht. De bioscoopstoel wordt een (comfortabele) collegebank tijdens vier verdiepende Filmcolleges waarbij steeds een andere NFF-premièrefilm of -serie wordt vertoond.

Na de film krijgen studenten en andere belangstellenden de kans om regisseurs, cast- en crewleden aan de tand te voelen in een uitgebreid nagesprek. Bij ieder college zijn crewleden uit verschillende disciplines aanwezig, denk bijvoorbeeld aan de regisseurs, scenarioschrijvers, sound designers, kostuumontwerpers en cameramensen. Een uitgelezen kans om meer te weten te komen over het maakproces en alle ins en outs op het gebied van montage, scenario en regie. De colleges worden gemodereerd door een interviewer uit het vak.

De Filmcolleges worden in samenwerking met de Nederlandse Filmacademie en de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht georganiseerd.

Contact

Vragen? Of een programma op maat? Mail ons via educatie@filmfestival.nl.

Filmcolleges 2022

Zenith still

Filmcollege 1: Zenith 2

Dit evenement is geweest.

In het tweede seizoen van Zenith volgen we de eigenzinnige Zoë (14) die samen met haar ouders en broertje een nieuwe start maakt in het dorp Berg en Bos. Op haar eerste schooldag ontmoet ze Max, een eigenzinnige uitvinder die beweert dat er ooit een robotfabriek in de heuvels buiten het dorp heeft gestaan. Sterker nog, hij weet zeker dat robots bestaan en dat ze onder de mensen leven. Voor Zoë net een tikkeltje te bizar om vriendschap mee te sluiten, maar dat verandert als ze per ongeluk ontdekt dat haar populaire klasgenootje Olivia in werkelijkheid een robot is…

Master of light sparkle One Story Up

Filmcollege 2: Master of Light

Dit evenement is geweest.

Master of Light werd door de Volkskrant al aangewezen als een van de parels van dit festival. De documentaire volgt George Anthony Morton, een klassieke kunstschilder van Afro-Amerikaanse komaf. Tijdens een gevangenisstraf van tien jaar voor het dealen van drugs, heeft hij er alles aan gedaan om zijn talent te ontwikkelen. Na zijn vrijlating is hij de eerste kunstenaar van kleur die is afgestudeerd aan de Florence Academy of Art in New York en probeert hij een weg te vinden in de witte kunstwereld. Met zijn kunst heelt George Anthony bovendien de trauma’s uit zijn jeugd. Door zijn familie te schilderen in de stijl van Rembrandt, vindt hij een weg naar het licht voor zijn familie en zichzelf.

Still_Narcosis

Filmcollege 3: Narcosis

Dit evenement is geweest.

In Narcosis raakt een hecht gezin volledig ontwricht wanneer de vader tijdens een professionele duik niet meer bovenkomt. Geen begrafenis, geen afscheid. Alleen een huis vol herinneringen. Gebukt onder het ondraaglijke verlies, ontwijkt Merel de dood van haar man en alles wat er mee te maken heeft. Haar jonge kinderen gaan hierdoor zelf op zoek naar antwoorden, waardoor het gezin uiteindelijk hard tot stilstand komt. Merel heeft geen andere keuze dan het verlies op haar eigen unieke manier onder ogen te komen, om samen weer aan een nieuw leven te kunnen beginnen.

Femi still

Filmcollege 4: FEMI

Dit evenement is geweest.

In Femi wordt Dennis (21) geconfronteerd met zijn aanstaande vaderschap. Geteisterd door nachtmerries en visioenen van het bevroren meer waar zijn vader zichzelf in verdronk, wil Dennis weer terug intrekken bij zijn moeder. Sinds de zwangerschap van zijn ex-vriendin Asha, wordt hij overvallen door schuldgevoelens over de dood van zijn Nigeriaanse vader zestien jaar geleden. Voor Dennis lijkt een voodoo vloek de enige manier om deze last van zichzelf en zijn naasten af te werpen.

NFF Thuis foto Momenttom

Nieuwsbrief voor Professionals

Blijf op de hoogte van het laatste NFF Professionals nieuws.

20220926 Nederlands Filmfestival SSBU NFF Prof Talk Light Missie van de Nieuwe Maker FOTO Almicheal Fraay 6

NFF Professionals

NFF Professionals is bestemd voor de Nederlandse vakwereld van AV-professionals. Het programma bestaat uit inspirerende masterclasses en seminars van internationale industrie-experts, de NFF Conferentie en vele netwerkmogelijkheden met vakgenoten. Daarnaast is er aandacht voor projectontwikkeling in de Holland Film Meeting en de NFF Talentdag.