Blikverruimers

Ieder jaar nodigt het NFF spraakmakende gasten van binnen en buiten het Nederlandse filmlandschap uit als gastcuratoren. Ieder jaar is de vorm van dit curatorschap anders. Houdt onze website in de gaten voor nieuws over 2018. Hieronder vind je meer informatie over wie er in 2017 de Blikverruimers waren.

Blikverruimers 2017

Acht Blikverruimers treden tijdens NFF 2017 voor één dag op als gastprogrammeur. Van vechtsporter tot geëngageerd theatermaker, van genderboegbeeld tot gameheld, van scherpslijper tot publiekslieveling en van lolmakers tot doordenkers. Eén ding hebben ze gemeen: ze vallen stuk voor stuk op door hun bijzondere levensloop en hun verrassende kijk op de wereld om hen heen. Ze laten (fragmenten van) film-, televisie- en interactieve producties zien die voor hen eyeopeners waren. Als afsluiter van de dag schuiven ze aan tafel bij presentator Art Rooijakkers of Nadia Moussaid tijdens de dagelijkse NFF Talkshow, waarin het stokje wordt doorgegeven aan de volgende Blikverruimer.

Filmmakers Steffen Haars en Flip van der Kuil, onder meer bekend van de NEW KIDS films en RON GOOSSENS, LOW-BUDGET STUNTMAN (2017), delen hun uitstekende smaak met het NFF-publiek. Van hoogwaardige cinema, tot het slechtste wat YouTube te bieden heeft. Daarbij mag een vertoning in een snackbar natuurlijk niet ontbreken..

Hermen Hulst, managing director van het razend succesvolle Guerrilla Games, geeft een kijkje in de keuken van HORIZON ZERO DAWN en bespreekt de vervagende grens tussen games en cinema. Daarnaast laat hij films zien die hem als gameontwikkelaar en verhalenverteller zeer inspireerde.

Arnon Grunberg trapt zijn NFF-dag af in het Utrechtse zorgcentrum Tuindorp Oost en vertelt ’s middags over de documentaire Arnon Grunberg: Heb je nog steeds vrienden? Op de avond van Grunberg vindt de Nederlandse première van HAPPY END plaats, de nieuwste film van zijn grote idool Michael Haneke. Na afloop gaat Arnon in gesprek over wat de thema’s van deze film voor hem betekenen.

Valentijn de Hingh is model, mediapersoonlijkheid en o.a. bekend van de documentaire VALENTIJN, waarin haar transitie van jongen naar meisje te zien is. Op haar NFF-dag bespreekt zij als Blikverruimer verschillende genderkwesties en hoe deze zich ontwikkelen in maatschappij en media. Met ’s middags een vertoning van de korte documentaire GENDERBENDE.

Als acteur was Saman Amini onder andere te zien in VAN GOD LOS en FLIKKEN MAASTRICHT. Ook speelde hij de hoofdrol in de korte film THE SACRED DEFENSE (2013), die in 2014 een Studentenoscarnominatie ontving.

Filmmaker Madja Amin maakt onder andere commercials en videoclips bij Cake Film. Recentelijk regisseerde hij de clip HABIBA van Boef én de prachtige NFF-trailer voor NFF 2017. Op het NFF deelt hij als autodidact de ins en outs van zijn vak, en laat hij voorbeelden zien van wat hem gemaakt heeft tot wie hij nu is. Leren filmmaken van de man die het zichzelf leerde? Dat kan in Madja’s masterclass!

Deze vechtsporter en ras-Utrechter was de eerste vrouwelijke UFC wereldkampioen in de categorie vedergewicht. Op haar NFF-dag op 28 september toont Germaine de Randamie fragmenten die haar als mens en topsporter gevormd hebben.