Dagverslag 1: opening NFF 2018

Iedere dag gaat Sam voor het NFF op stap om verslag te leggen van het festival.


Beginstation

Utrecht Centraal, 11:58 uur. In aanloop naar de grote festivalopening later in de avond maken NFF-festivaldirecteur Silvia van der Heiden en Mirjam Schokker van de NS zich alvast op om de NFF Pop-up Bioscoop te openen. Van der Heiden merkte voor alle pers en aanwezigen toepasselijk op dat we na de openingsfilm van vanavond “als een trein gaan” gezien het bonte programma dat ons te wachten staat. Met een symbolische druk op de rode knop is de Pop-up Bioscoop in elk geval al open en vertoont daarmee dagelijks tussen 12:00 en 21:00 uur korte films uit het festivalprogramma. Tijdens het NFF is wachten op de trein officieel leuk geworden op Utrecht Centraal.


Felrood

Er is meer dan drie uur aan filmmateriaal te zien op het station. Toch verliet ik mijn (van oud treinmateriaal gemaakte) zitplaats direct na de eerste korte film. Het uitzoeken van een nette outfit voor vanavond kost nu eenmaal wat tijd. Via Hoog Catharijne ging ik met de stroom mee richting binnenstad. In het straatbeeld springen hier en daar de felrode NFF-shirts van vrijwilligers in het oog. Met frisse moed zie ik enkele vrijwilligers in de weer met flyerwerk, sjouwklussen en kaartverkoop.


Openingsfilm

Eenmaal uitgedost ging ik naar hét glamoureuze moment van de avond: de rode loper. Nog voordat de genodigden arriveerden werden de laatste kruimels en oneffenheden van het rode tapijt verwijderd zodat deze er pico bello bij lag. Hoewel ik mijn mooiste blouse uit de kast had getrokken kon ik nauwelijks tippen aan de flamboyante stijl die de rode loper domineerde. Gelukkig draaide alles om hen. De loper liep langzaam maar zeker leeg en de Stadsschouwburg vulde zich en iedereen maakte zich klaar voor de openingsfilm NIEMAND IN DE STAD. In de foyer was er muzikale begeleiding van een mannenkoor uit Delft, geheel in studentenstijl gepositioneerd op een stapel bierkratten. Zonder twijfel was hun luidkeels gezang buiten op straat nog te bewonderen. Eerder bas dan sopraan, maar de toon was gezet. Start de film maar.