Dagverslag 8 – NFF 2018

Iedere dag gaat Sam voor het NFF op stap om verslag te leggen van het festival.


Festivalnavigatie

De een-na-laatste dag van het Nederlands Film Festival 2018 is bezig. De afgelopen dagen is er veel gebeurd. Veel vertoond, veel uitgereikt, veel georganiseerd, veel gepraat en veel ontdekt. Ik besloot gedurende het festival halfblind het veelomvattende programma in te duiken.

Met de Neude als kolkend centrum zijn er iedere dag opties genoeg geweest. Loop vanaf dit plein een willekeurige kronkelende straat in en de kans is groot dat je uiteindelijk bij een NFF-locatie strandt. Of, voor de navigatie-gevoelige bezoeker, volg de rode stickers op straat om bijvoorbeeld “de kortste weg naar de korte film te ontdekken”. Tijdens het festival koos voor beide opties, soms op de gok en soms uitgekiend.

 


Uitreikingen

Net zoals de afgelopen dagen flaneer ik vandaag ook weer van plek naar plek. Ik loop rond en wip hier en daar even binnen. Zo ook in de Winkel van Sinkel. Rond het avonduur vinden er twee uitreikingen plaats in het Festivalhart. Als eerste de Prijsuitreiking van het Forum van de Regisseurs waar de zichtbaar gelukkige makers Rosanne Pel (LIGHT AS FEATHERS) en regisseursduo Anke Tennissen en Jessie van Vreden (DE STOEL VAN DE LAATSTE JAREN – EGBERT) tot winnaars worden uitgeroepen. Daarnaast was een verdieping hoger, in de balzaal, The Pitch Live Finale bezig. Eén podium, één microfoon, máár 60 seconden en een jury die pal voor je neus zit: ga er maar aan staan met je filmidee. De vijf deelnemers pitchen hun idee en leggen verantwoording af aan de jury hoe dit project eventueel gerealiseerd gaat worden. Na hun beraad keert de jury terug en feliciteert de winnaars Wessel van Wanrooij & Sean Louw met een welverdiende geldprijs van €5000,-.


Rood

De kleur rood was de afgelopen dagen een goed signaal. Dat betekende waarschijnlijk dat je in de buurt van het NFF was. In de buurt van de het Festivalhart, de interactieve exposities, maar ook de grote filmtheaters. We zien het rood overal. Rode vlaggen, rode bioscoopstoelen, rode kassa’s, rode shirts en rode lopers. En na vandaag, tussen al het roods door, zien we natuurlijk ook de felbegeerde Gouden Kalveren.

Kijk de uitreiking van de Gouden Kalveren live mee via www.filmfestival.nl/gala.