Dagverslag 6 – NFF 2018

Iedere dag gaat Sam voor het NFF op stap om verslag te leggen van het festival.


Bungelende NFF-keykoards

Het Nederlands Film Festival loopt, swingt en wordt ontdekt. Dat de slaap wat minder wordt en het lichaam wat vermoeider, lijkt niet veel uit te maken. De NFF-keycords bungelen nog steeds om iedereens nek en de katoenen NFF-tassen duiken overal in de stad op. Nieuwe dag, nieuw programma.


Studentenfilms

Waar ik bijvoorbeeld veel NFF-tassen zie is bij de Kinepolis. Daar begon net na de middag een blok studentenfilms en deze groep was ook goed aanwezig. Na enig overleg tussen een vrijwilliger en de zaalmanager blijkt er toch plek te zijn voor mij en zeven anderen die in de inmiddels opgehoopte wachtrij staan voor de kassa. Er stonden uiteenlopende verhalen en uiteenlopende films van (pas afgestudeerde) filmstudenten op het programma. Animatie, documentaire en speelfilm: alles kwam aan bod. Na afloop van de films volgde een scherpe en boeiende interactie tussen makers en publiek; inhoudelijke vragen werden niet geschuwd.

 

 

 

 


Interactive

Wat later op de dag, in de vroege avond, werden de Gouden Kalf-nominaties voor Beste Interactive bekendgemaakt in ’t Hoogt. De genomineerden zijn (in volgorde van bekendmaking) DE MIGRANT, MEET THE SOLDIER en #DEARCATCALLERS. De diversiteit en reikwijdte van alle projecten bracht de jury ertoe zich te focussen op drie pijlers: esthetiek, digitale (vertel)innovatie en impact. Na de bekendmaking balde de jongen naast mij, die overduidelijk behoorde tot de achterban van MEET THE SOLDIER, voorzichtig zijn vuist, opgevolgd door een uitbundige Yes!. Na de uitreiking spoedde presentatrice Eva Cleven zich alweer richting het Festivalhart waar zij even later haar eerste NFF Talkshow presenteert.

 

 

 

 


Kleven bij Cleven

De opkomst is hoog. Toegegeven, ik ben een wat aan de late kant en neem achteraan bij de bar plaats. Ook geen ramp bedenk ik mij. De Gouden Kalf-nominaties voor Beste Interactive zijn te gast. Bijgestaan door enkele beeldfragmenten doorlopen we hun bijzondere projecten. Dan schuiven acteur Yannick Jozefzoon en scenarist Ashar Medina aan en praten over de film TOM ADELAAR. Tot slot won GELUKZOEKERS van regisseur Hanro Smitsman de MovieZone Award van de jongerenjury. Aan uitreikingen geen gebrek deze dag. De talkshow is afgelopen en onder muzikale begeleiding van DJ Buzz Low kan het geborrel beginnen.


Lees de andere dagverslagen van Sam: