Dagverslag 4 – NFF 2018

Iedere dag gaat Sam voor het NFF op stap om verslag te leggen van het festival.


Vroege morgen

Utrecht ontwaakt. Na een zinderend einde gisterennacht tijdens het NFF Filmfeest in de Winkel van Sinkel, verlicht de zon alweer langzaam de Neude. Vooral de koffiebarretjes in de binnenstad zijn rond dit uur goed gevuld. Uitgerust met een goede kop koffie lijken de eerste bezoekers zich op te maken voor een intensieve dag. En daar is alle reden voor.

Al vroeg in de morgen begint namelijk de NFF Volkskrant-dag. Daar wacht een middagvullend programma dat de Volkskrant-filmredactie onder leiding van journalist Bor Beekman samenstelde. De Volkskrant-dag trapt af met NIEMAND IN DE STAD van Michiel van Erp en met nog SPREKEND NEDERLAND, RAFAËL en nagesprekken op het programma is het publiek de komende uren onder de pannen.


Jonge honden

Rond datzelfde uur zat een select gezelschap jonge makers in spé te wachten in de prachtige balzaal van de Winkel van Sinkel. Daar gaat de MovieZone Talent Day van start en wordt een groep geïnteresseerden door middel van workshops en inspiratievolle sessies gevoed met verhalen uit het werkveld. Het maken van korte games, de totstandkoming van een scenario en conceptontwikkeling: deze en vele andere facetten van verhaalvertelling werden door diverse professionals uitgelicht voor enkele jonge creatieveling.


Premières

Een overwegend jonge generatie was ook te bewonderen op de rode loper tijdens de première van VECHTMEISJE. De leden van de goedgehumeurde cast paraderen vol trots over de loper. Zonder enige weerstand volgen ze netjes de instructies van de aanwezige fotografen op door “net effetjes iets meer naar links te stappen” zodat ze uit de zon staan. Dat beloven geslaagde foto’s te worden.

 

 

 

 

Vervolgens richting centrum. Daar kon ik rustig een hapje eten en de benen strekken met uitzicht op de met lichtkunst versierde Winkel van Sinkel. De gevellichtkunst, afkomstig van het Utrechtse kunstenaarscollectief LiGHT-UP, levert vooral tijdens de donkerste uren een bijzonder plaatje op. Nog even uitbuiken en dan terug naar de Stadsschouwburg voor de publiekspremière van ANNE+. De loper ligt uit en in de foyer galmt het geluid van klinkende glazen. Gelukkig, ik ben nog op tijd.