COVID-19-beleid NFF 2020

Hieronder vind je uitleg over NFF’s COVID-19-beleid. Check ook de veelgestelde vragen onderaan deze pagina.

Hartelijk welkom bij het Nederlands Film Festival. Wij zijn blij dat het festival door kan gaan, maar vanwege de COVID-19-pandemie zijn deze editie veel zaken anders georganiseerd dan je van ons gewend bent. Zo is een groot deel van het programma dit jaar online te beleven De gezondheid van onze bezoekers en medewerkers heeft voor ons de hoogste prioriteit. Wij vragen je daarom op alle locaties de hygiënerichtlijnen en voorzorgsmaatregelen te volgen. Wij rekenen op je medewerking, en danken je voor je begrip!

Veilig op locatie

Het NFF vindt dit jaar plaats op diverse locaties. Het personeel van die locaties en onze festivalmedewerkers (aanwezig op de hieronder opgesomde locaties) ter plaatse volgen het daar geldende protocol, zodat alle bezoekers een veilige en prettige festivalervaring kunnen hebben. Voor bioscopen en filmtheaters vind je het protocol hier. Het protocol van Bibliotheek Neude waar je van 25 september t/m 2 oktober de NFF Interactive Expo kunt bezoeken vind je hier.

Hygiënerichtlijnen en voorzorgsmaatregelen tijdens het NFF
 • Koop je tickets online via filmfestival.nl
 • Kom niet eerder naar de voorstelling dan 15 minuten voor aanvang
 • Houd altijd 1,5 meter afstand van anderen
 • Was of desinfecteer je handen bij het betreden van een locatie, volg de aangegeven route en neem plaats in de zaal
 • Schud geen handen, raak je gezicht zo min mogelijk aan en hoest of nies in je elleboog
 • Bezoek de wc indien nodig vóór aanvang van de film en verlaat de zaal niet tijdens de film
 • Je wordt geplaceerd en kunt dus niet zelf je zitplaats kiezen
 • Verlaat de zaal direct na afloop van de film via de aangegeven route
 • Ook in horecagelegenheden bij de festivallocaties neem je plaats aan een tafeltje (en kun je dus niet aan de bar staan)
 • Volg altijd de aanwijzingen van het personeel op
 • Blijf thuis als je klachten gerelateerd aan COVID-19 hebt, zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest of verhoging. We vragen je ook thuis te blijven als iemand uit jouw huishouden dergelijke klachten heeft.
 • Ons team houdt de actuele ontwikkelingen rond het virus scherp in de gaten. Wij voeren daarover als organisatie dagelijks overleg, zodat wij snel en adequaat kunnen reageren.

 

FAQ COVID-19

Is er een COVID-19-beleid bij Het Nederlands Film Festival?

Ja, uiteraard. Zonder COVID-19-beleid kun je in deze tijd geen evenement organiseren. De gezondheid van onze bezoekers en medewerkers staat voorop. Op alle locaties in Utrecht werken we met protocollen die de richtlijnen en voorzorgsmaatregelen van het RIVM en de overheid volgen. We hebben een kernteam dat de ontwikkelingen m.b.t. COVID-19 dagelijks in de gaten houd.

Hebben de filmtheaters en bioscopen in het land waar festivalpremières plaatsvinden een eigen covid-beleid?

Ja, de bioscopen en filmtheaters in Utrecht en andere steden in het land werken volgens het protocol van de Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten en Filmtheaters. Dat protocol vind je hier. Als je meer wilt weten over het COVID-19-beleid van specifieke locaties, kun je deze informatie vinden op de website van de deelnemende bioscopen en filmtheaters.

Kan ik mijn handen wassen en desinfecteren op de NFF-locaties?

Bij de ingangen staan zuilen met desinfecterende handgel. Wij vragen alle bezoekers bij het betreden van een locatie de handen te ontsmetten. Op de wc’s kun je je handen wassen met water en zeep. Papieren doekjes graag direct na gebruik weggooien in de prullenbak.

Hoe is de veiligheid m.b.t. Corona geregeld in de NFF Interactive Expo?

Verschillende installaties in de expositie zijn alleen toegankelijk als je online een ticket hebt gekocht. Deze tickets worden gescand. Mocht je een van de andere installaties willen bekijken dan vragen we je je middels een QR-code bij de ingang te registreren.De VR-installaties zijn veilig te gebruiken. De headsets en controllers worden na elk gebruik ontsmet middels een 360 Clean Machine. De lampen die in de 360 Clean Machine zitten stralen UVC-licht uit wat er voor zorgt dat de headsets en/of controllers gedesinfecteerd worden.

Is het op de festivallocaties mogelijk om spullen naar de garderobe te brengen?

Het is vanwege COVID-19 niet mogelijk om garderobeservice op festivallocaties aan te bieden.

Kan ik dit jaar nog tickets aan de kassa kopen?

Dit jaar verloopt de ticketverkoop online. Zo voorkomen we rijen bij de kassa en situaties waarbij het te moeilijk wordt om 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Daarbij zijn we als organisatie verplicht om contactgegevens te noteren van alle bezoekers van elke voorstelling op locatie. Als je dit zelf al digitaal hebt ingevuld gaat dat een stuk makkelijker. Tickets zijn online te koop via www.filmfestival/programma. Ondervind je problemen bij het online kopen van tickets? Dan kun je terecht bij onze klantenservice via de chat op deze website of via mail naar [email protected].

Waarom worden we geplaceerd? Ik kies liever zelf een stoel uit.

Bij het placeren houden we rekening met de stoelen die wel en niet kunnen worden gebruikt om voldoende afstand tot elkaar te behouden. Op je digitale ticket staat het zaal-, rij- en stoelnummer. Als er geen stoelnummer op je ticket staat word je door de medewerkers in de bioscopen en filmtheaters naar je stoel begeleid. Zij hebben het overzicht over de zaal en weten hoe alle bezoekers handig, snel en veilig geplaceerd kunnen worden.

Ik vind het vanwege mijn gezondheid spannend om naar een festival op locatie te gaan. Kan ik het festival toch meemaken dit jaar?

De gezondheid van onze bezoekers en medewerkers staat altijd voorop. Op alle locaties worden de hygiënevoorschriften en voorzorgsmaatregelen van het RIVM en de overheid nauwkeurig nageleefd. Wij vinden het belangrijk dat je je welkom en veilig voelt.

Vind je het toch spannend om naar een locatie te komen, is het ook mogelijk om het festival thuis te beleven. We presenteren van 25 september t/m 3 oktober een uitgebreid online festivalprogramma met bijna tweehonderd films, masterclasses, talkshows en nog veel meer. Het online programma kun je vinden op www.filmfestival.nl/programma.

Er zijn altijd veel feestjes en drukke events op het NFF. Is dat dit jaar weer zo?

Dit jaar organiseren wij het festival anders dan je gewend bent. Wij spreiden alle festivalactiviteiten over het hele land en presenteren het programma daarnaast voor een groot deel online. We organiseren geen drukke feestjes zoals je van ons gewend bent. In de horecagelegenheden bij de locaties in Utrecht gelden dezelfde regels als in andere etablissementen: er wordt 1,5 meter afstand gehouden en bezoekers moeten plaatsnemen aan een tafeltje. Maar we maken er natuurlijk wel een feestelijke editie van: er zijn premières in meer dan honderd bioscopen en filmtheaters door het hele land, en een heuse Drive-in bioscoop bij Pathé Utrecht Leidsche Rijn, waar je met iemand uit je eigen huishouden vanuit je auto van een film kunt genieten. Kijk op www.filmfestival.nl/programma voor het volledige programma.

Hoe waarborgen jullie de 1,5 meter afstand op NFF-locaties?

Op alle locaties van het NFF zijn er protocollen waarbij de richtlijnen en voorzorgsmaatregelen van het RIVM en de overheid worden gevolgd. Wij vragen alle bezoekers altijd 1,5 meter afstand te bewaren, zowel voor, tijdens als na afloop van de voorstelling. Het personeel van de betreffende locatie en onze medewerkers zien erop toe dat iedereen de veilige afstand respecteert. Ook zijn er informatieborden, is er vloermarkering aangebracht en zijn er looproutes aangegeven. In zalen worden bezoekers geplaceerd.

Doen jullie ook gezondheidschecks?

De gezondheid van onze bezoekers en onze medewerkers staat voor ons op de eerste plaats. Volgens de richtlijnen en voorzorgsmaatregelen van het RIVM en de overheid vragen wij bezoekers bij het betreden van locaties of zij klachten hebben, en of ze in aanraking zijn geweest met iemand die klachten heeft.

Registreren jullie contactgegevens ten behoeve van contactonderzoek?

Volgens de richtlijnen en voorzorgsmaatregelen van het RIVM en de overheid vragen wij alle bezoekers zich te registreren met naam en contactgegevens, voor het geval bron- en contactonderzoek door de GGD nodig is. Wij vragen je contactgegevens in te vullen als je bij het betreden van een locatie geen persoonlijk digitaal toegangsbewijs hebt. Deze informatie wordt in overeenstemming met de Wet bescherming persoonsgegevens tot maximaal 14 dagen na je bezoek bewaard en daarna vernietigd.

Hoe zorgen jullie ervoor dat de maximale capaciteit van de NFF-locaties niet wordt overschreden?

Het NFF heeft in samenwerking met de locaties de maximale capaciteit vastgesteld waarbinnen de voorzorgsmaatregelen kunnen worden gehandhaafd. Op basis daarvan is het aantal beschikbare tickets vastgesteld. Omdat wij voor, tijdens en na afloop van voorstellingen 1,5 meter onderlinge afstand handhaven, betekent dit dat wij dit jaar minder bezoekers per locatie kunnen ontvangen.

Hoe lang van tevoren mag ik op een NFF-locatie aanwezig zijn?

Bezoekers van het NFF zijn vanaf een kwartier voor aanvang van de voorstelling welkom op de locatie. Wij vragen je niet te vroeg en niet te laat te komen, zodat wij je goed kunnen ontvangen en naar je plaats kunnen begeleiden.

Hoe verlaat ik de locatie als de voorstelling is afgelopen?

De routing van publieksstromen is op de locaties aangegeven. Net als bij binnenkomst wordt de uitstroom begeleid door het personeel van de locatie en onze medewerkers. Volg hun aanwijzingen op, en zorg ervoor dat je 1,5 meter afstand houdt tot andere bezoekers.

Kan ik na afloop van een voorstelling nog een drankje drinken op de locatie?

Op verschillende locaties is het mogelijk een drankje na afloop van een voorstelling te drinken. In horecagelegenheden geldt o.a. de regel dat je plaats moet nemen aan een tafeltje. Volg altijd de aanwijzingen van het personeel op.

Moet ik een mondkapje op bij een bezoek aan een NFF-locatie?

Het dragen van een mondkapje is in Nederland verplicht in het openbaar vervoer en als je in een auto zit met mensen die niet tot hetzelfde huishouden behoren. Het dragen van een mondkapje op locaties waar het festival plaatsvindt valt niet onder de verplichte voorzorgsmaatregelen. Wel vragen wij je altijd 1,5 meter afstand te bewaren en alle andere hygiënerichtlijnen te volgen.

Met hoeveel mensen mogen we naast elkaar in de zaal zitten?

Wij hanteren tijdens het festival in Pathé Utrecht Rembrandt en Kinepolis Jaarbeurs Utrecht ook tijdens de voorstellingen 1,5 meter afstand tussen bezoekers. Op deze manier kunnen wij zoveel mogelijk publiek veilig ontvangen. Bij de voorstellingen in het land geldt het placeringsbeleid van de bioscoop of het filmtheater die je bezoekt. Je kunt met twee personen naast elkaar zitten als je deel uitmaakt van hetzelfde huishouden.

Met hoeveel mensen mag ik bij de Drive-in in één auto zitten?

Bij de Drive-in ben je van harte welkom met maximaal twee personen per auto. Vanwege het COVID-19-beleid moeten jullie wel deel uitmaken van hetzelfde huishouden, anders mogen we je helaas geen toegang geven.