Louis Hartlooper Prijs voor de Beste Filmpublicatie

De prijs wordt voor de vijftiende keer uitgereikt aan een persoon die het afgelopen jaar met een of meerdere publicaties een stimulerende bijdrage heeft geleverd aan het denken over cinema en aan de verdieping van de Nederlandse filmcultuur. De Louis Hartlooper Prijs voor de Beste Filmpublicatie wordt jaarlijks uitgereikt onder auspiciën van de Louis Hartlooper Stichting. Met de prijs hopen de initiatiefnemers het schrijven over film in Nederland onder de aandacht te brengen en waardering uit te spreken voor idealisme, moed, inzet en bevlogenheid. Een nationale filmcultuur is ondenkbaar zonder goede filmpublicaties. Zonder referenties, reflecties, onderzoek, inventarisaties en andere geschreven inzichten is er zelfs geen begin van filmcultuur.

Meer over deze prijs op louishartlooperprijs.nl 

Winnaars
2020: Suzanne Rethans voor ‘Begeerd en verguisd’
2019: Erik Brouwer voor ‘Diva’, Uitgeverij Bern
2018: Nouchka van Brakel voor Scènes uit mijn eigen draaiboek, Querido’s Uitgeverij
2017: Joyce Roodnat voor ‘Hee… zie je dat!? – De films van Ed van der Elsken’. Een ontrafeling van zijn autobiografische films op zo’n manier dat je zin krijgt de films te gaan (her)zien.
2016: Patricia Pisters voor ‘Filming for the Future. The Work of Louis van Gasteren’. Een meeslepend relaas van de carrière van de veelzijdige kunstenaar, maar ook een pleidooi voor zijn authentieke, gedurfde en betrokken manier van films maken.
2015: Ruud den Drijver voor ‘Circus Bloteman – Biografie van Wim Verstappen, filmpionier uit de West’. Een omvangrijke biografie over het leven en werk van een markante en veelzijdige regisseur, producent, lobbyist, docent en essayist.
2014: Tjeu van den Berk en Marjeet Verbeek voor ‘Het filmgesprek: woorden aan droombeelden wijden (spiritualiteit van de film)’. De winnende publicatie is doordrenkt van liefde voor de filmkunst, niet eenduidig en een pleidooi voor de onbevangenheid.
2013: Bor Beekman, voor zijn artikelen en interviews in De Volkskrant die hij schrijft met een gedegen kennis van zaken en met open vizier. Dat maakt zijn artikelen uitermate boeiend en getuigen van een grote liefde voor film.
2012: Gawie Keyser, die film op een hoger plan weet te tillen door met liefde, passie én verhelderende inzichten te schrijven in o.a. de Groene Amsterdammer.
2011: Eric Koch, die door zijn grote liefde voor uiteenlopende filmgenres de afgelopen jaren veel heeft bijgedragen aan het filmbezoek en de filmbeleving in Nederland.
2010: Oliver Kerkdijk voor zijn eigenzinnig romantisch taalgebruik en een indrukwekkende kennis van de filmhistorie, tezamen een ode aan de cinema vormend.
2009: Dana Linssen gewaardeerd om de brede en beschouwende journalistieke context als filmjournaliste van NRC Handelsblad en hoofdredacteur van De Filmkrant.
2008: André Waardenburg voor zijn enthousiasmerende artikelen in NRC Handelsblad en Skrien.
2007: Annemieke Hendriks oor haar boek De pioniers. Interviews met 14 wegbereiders van de Nederlandse cinema.
2006: Dirk Lauwaert voor zijn boek Dromen van een expeditie.
2005: Joyce Roodnat voor de artikelenreeks Europese Filmklassieken in M, het maandelijkse magazine van NRC Handelsblad.