Audiodescriptie

Bij verschillende filmvertoningen tijdens het Nederlands Film Festival is er audiodescriptie beschikbaar via Earcatch. Via je koptelefoon beschrijft een stem wat er in beeld gebeurt. Zo is het verhaal veel beter te volgen.


Wat is Audiodescriptie?

Audiodescriptie maakt films en series toegankelijk voor mensen die slechtziend of blind zijn. Een stem beschrijft tussen de dialogen door wat er in beeld te zien is. Door deze extra uitleg is het verhaal veel beter te volgen. Elementen die beschreven worden zijn bijvoorbeeld personages, gezichtsuitdrukkingen, plaatsbepaling en ontwikkelingen in de verhaallijn.

Hoe werkt het?

Installeer de app op je smartphone of tablet. Selecteer de film of serie die je gaat kijken en download de bijbehorende audiodescriptie. Zet je koptelefoon op en kies ‘afspelen’ zodra de film of serie begint. Earcatch zorgt ervoor dat de audiodescriptie precies gelijk loopt met wat er in beeld te zien is.


Lange documentaires met audiodescriptie op het NFF 2019

 • BUDDY

  Heddy Honigmann volgt zes hulphonden en hun gehandicapte of getraumatiseerde baasjes. Zo liefdevol en respectvol gebracht, dat zelfs de grootste kattenliefhebber er nog van zal smelten.

  Voorstellingen: dinsdag 1 oktober (Blikverruimers: Halina’s blik)

  Meer info & tickets
 • GOEDE BUREN

  Nadat een Rotterdamse ongemerkt jarenlang dood in huis lag, starten twee vriendinnen en buurtgenoten een campagne tegen eenzaamheid. Documentaire over burgerschap, medemenselijkheid en samenleven.

  Voorstellingen: zondag 29 september (Blikverruimers: Tims blik)

  Meer info & tickets
 • LIVING THE LIGHT – ROBBY MÜLLER

  Filmessay over cameraman Robby Müller (1940-2018), die met zijn uitzonderlijke gevoel voor kleurdiepte, innovatieve verlichtingsmethoden en zijn voortdurende zoektocht naar eenvoud, velen inspireerde.

  Voorstellingen: zondag 29 september en woensdag 2 oktober

  Meer info & tickets
 • 'NU VERANDERT ER LANGZAAM IETS'

  Uitgesproken film over onze hedendaagse zoektocht naar betekenis, persoonlijke groei en prestaties. Waar komt die hang naar zelfverbetering vandaan? Zijn we ooit goed genoeg?

  Voorstellingen: zaterdag 28 september, zondag 29 september en dinsdag 1 oktober

  Meer info & tickets
 • SNELWEG NL

  Waar een klein land groot in kan zijn: Nederland telt 2500 kilometer aan snelweg. Die enorme asfaltdichtheid verdient een poëtische roadmovie, met hier en daar geklaag.

  Voorstellingen: zondag 29 september, maandag 30 september en donderdag 3 oktober

  Meer info & tickets
 • SPREKEND NEDERLAND

  De stand van het land aan de hand van toespraken en speeches op bruiloften, begrafenissen en bijeenkomsten. Ondanks alle voorspoed doemt een beeld op van een land in een staat van morele verwarring. Waar zijn we eigenlijk bang voor?

  Voorstellingen: zaterdag 28 september en dinsdag 1 oktober

  Meer info & tickets
 • VOETBAL IS OORLOG

  Documentaire over de voetbalfamilie die alles riskeerde om van de ándere helft van het dorp te winnen. Het leidde tot het drama van Achilles ’29, de eerste amateurclub die naar de Jupiler League promoveerde.

  Voorstellingen: zondag 29 september en donderdag 3 oktober

  Meer info & tickets

Speelfilms met audiodescriptie op het NFF 2019

 • BAANTJER HET BEGIN

  In de jaren tachtig is Amsterdam zo’n beetje Sodom én Gomorra tegelijkertijd. En dan dreigt er ook nog (krakers)ellende rond de kroning van Beatrix. Werk aan de winkel dus voor de nog groene politierechercheur De Cock (“met C-O-C-K”), en zijn door de wol geverfde partner Montijn.

  Voorstellingen: zaterdag 28 september, dinsdag 1 oktober en vrijdag 4 oktober

  Meer info & tickets
 • THE BEAST IN THE JUNGLE

  Deze bewerking van de Henry James-klassieker is een poëtische literatuurverfilming. Soms letterlijk, dan weer vrij, en vertelt een historisch maar toch tijdloos liefdesverhaal dat doorloopt tot in het heden. Een dansfilm – maar ook weer niet.

  Voorstellingen: zaterdag 28 september, maandag 30 september en dinsdag 1 oktober

  Meer info & tickets
 • BLOODY MARIE

  Marie Wankelmut, Duits drankorgel en striptekenaar in de Amsterdamse rosse buurt, heeft een writer’s block en een talent om conflicten te creëren. Als het bij de buren uit de klauwen loopt, moet ze het roer drastisch omgooien in deze melancholische tragikomedie.

  Voorstellingen: zaterdag 28 september, dinsdag 1 oktober en donderdag 3 oktober

  Meer info & tickets
 • BON BINI HOLLAND 2

  Jandino Asporaat moet in het nog ‘onbeskoftere’ vervolg op de succesvolle komedie alles in de strijd werpen om zijn grote liefde te heroveren.

  Voorstelling: zondag 29 september

  Meer info & tickets
 • BUMPERKLEEF

  Een zelfverzekerde man raakt verwikkeld in een ordinaire verkeersruzie. Dat is het begin van een nachtmerrie waarin zijn ego voor de ogen van zijn gezin wordt afgepeld.

  Voorstellingen: maandag 30 september (publiekspremière en reguliere voorstelling), dinsdag 1 oktober en woensdag 2 oktober

  Meer info & tickets
 • CATACOMBE

  Rauw drama over een zelfdestructieve profvoetballer die verstrikt raakt in de tentakels van een matchfixing­syndicaat en zich opmaakt voor die ene, allesbepalende wedstrijd.

  Voorstelling: donderdag 3 oktober (Blikverruimers: Jandino’s blik)

  Meer info & tickets
 • DE DIRIGENT

  Historisch drama, gebaseerd op het leven van de Nederlandse Antonia Brico; de eerste vrouw die grote symfonieorkesten dirigeerde. De weg naar het podium stelde haar voor grote levens- en liefdeskeuzes.

  Voorstelling: woensdag 2 oktober (NFF Open Huis)

  Meer info & tickets
 • DIRTY GOD

  Na een zuuraanval is Jade’s uiterlijk geschonden en haar sociale leven ingrijpend veranderd. Lukt het haar om haar eigenwaarde te hervinden? Aangrijpend, Engelstalig debuut van Sacha Polak.

  Voorstellingen: zaterdag 28 september, zondag 29 september en dinsdag 1 oktober (Blikverruimers: Halina’s blik)

  Meer info & tickets
 • DORIS

  Doris is een vrouw van vlees en bloed. Iemand met angstaanvallen, verdriet en aangekoekte pannen. Ook al weet ze dat het leven geen roze wolk is, ze blijft ondanks alles groots en meeslepend dromen in het innemende romcom-vervolg op de gelijknamige Net 5-serie.

  Voorstelling: zaterdag 28 september

  Meer info & tickets
 • DE FABELTJESKRANT: DE GROTE DIERENBOS-SPELEN

  Hallo meneer de Uil… welkom terug! De tv-klassieker van toen, nu in een hedendaags maar nog steeds uiterst aaibaar jasje.

  Voorstellingen: zaterdag 28 september en zondag 29 september (NFF in de wijken en reguliere voorstelling)

  Meer info & tickets
 • GOD ONLY KNOWS

  Tragikomische vertelling over de onvoorwaardelijke liefde tussen broers en zussen, in dit geval een broer en zijn twee zussen. Bij een van hen zit een steekje los – of wellicht bij alle drie?

  Voorstellingen: zondag 29 september (NFF in de wijken: filmdiner), maandag 30 september (Blikverruimers: Halina’s blik) en dinsdag 1 oktober

  Meer info & tickets
 • INSTINCT

  Nicoline, een ervaren gevangenispsychiater, begint aan een nieuwe baan in een tbs-kliniek. Daar laat ze zich verleiden tot een gevaarlijke verhouding met een manipulatieve serieverkrachter.

  Voorstellingen: vrijdag 27 september (openingsfilm NFF: 3 publiekspremières), zaterdag 28 september (Forum van de Regisseurs), maandag 30 september en vrijdag 4 oktober (Het beste van BNNVARA)

  Meer info & tickets
 • KAPSALON ROMY

  Als de steeds warriger wordende kapster Stine haar kleindochter Romy in vertrouwen neemt, is dat het begin van een groot avontuur. Speelse jeugdfilm over alzheimer en de kracht van familiebanden.

  Voorstellingen: zondag 29 september (publiekspremière), dinsdag 1 oktober (filmcollege), woensdag 2 oktober en vrijdag 4 oktober

  Meer info & tickets
 • DE LIBI

  Tijdens een roadtrip door Amsterdam zetten drie jonge vrijbuiters uit een buitenwijk alles op alles om te laten zien wat ze waard zijn. Een coming of age-film vol ontembare levenslust en toekomstdromen.

  Voorstellingen: zaterdag 28 september (Forum van de Regisseurs), maandag 30 september (NFF Open Huis), dinsdag 1 oktober en donderdag 3 oktober (Blikverruimers: Jandino’s blik)

  Meer info & tickets
 • MIJN BIJZONDER RARE WEEK MET TESS

  Zomers jeugddrama over de grote zaken van het leven (zoals de liefde en de dood), maar toch luchtig en zomers, met de Wadden als fotogenieke setting. De film maakte een triomftocht langs internationale jeugdfilmfestivals – en terecht.

  Voorstellingen: zaterdag 28 september (NFF in de wijken) en zondag 29 september

  Meer info & tickets
 • MY FOOLISH HEART

  Muzikaal neo-noir drama over een ambitieuze rechercheur die de mysterieuze dood van de legendarische jazzmuzikant Chet Baker onderzoekt. Ondertussen moet hij zijn eigen demonen onder ogen zien.

  Voorstellingen: zaterdag 28 september, maandag 30 september en donderdag 3 oktober

  Meer info & tickets
 • NIEMAND IN DE STAD

  Smeuïge, sexy en gevoelige verfilming van Philip Huffs bestseller, waarin het einde met rasse schreden nadert voor de zorgeloze studententijd van een stel jongens. Overtuigend dankzij sterk spel van de jonge cast én de gedetailleerde blik van een regisseur die doorgaans bekend staat om zijn documentaires.

  Voorstellingen: zondag 29 september, dinsdag 1 oktober en woensdag 2 oktober

  Meer info & tickets
 • DE PATRICK

  Tragikomedie over de eigenaardigheden van de mens, over loslaten en blij zijn met wie je bent. En dat alles met de naturistencamping als setting.

  Voorstelling: zaterdag 28 september

  Meer info & tickets
 • RAFAËL

  Twee door de vluchtelingencrisis van elkaar gescheiden geliefden bewegen hemel en aarde, om weer samen te zijn als hun zoon Rafaël wordt geboren. Romantisch drama, geïnspireerd op ware gebeurtenissen.

  Voorstellingen: zaterdag 28 september en maandag 30 september

  Meer info & tickets
 • RETROSPEKT

  Fragmentarisch verteld sprookje van de jonge moeder Mette, wier leven in een stroomversnelling raakt wanneer ze tegen beter weten in een slachtoffer van huiselijk geweld in haar huis opvangt. Première op het filmfestival van Toronto, ook geselecteerd voor dat van Berlijn.

  Voorstellingen: maandag 30 september (Blikverruimers: Halina’s blik en reguliere voorstelling) en donderdag 3 oktober (Forum van de Regisseurs)

  Meer info & tickets
 • TAKE ME SOMEWHERE NICE

  Snelle seks of eeuwige liefde, iPhone of wilde natuur, Europees paspoort of Joegoslavische ziel? De Nederlandse tiener Alma belandt tijdens een Bosnische zomervakantie van de ene absurde situatie in de andere in deze frisse roadmovie.

  Voorstellingen: zaterdag 28 september, maandag 30 september en woensdag 2 oktober (Forum van de Regisseurs)

  Meer info & tickets
 • VALS

  Tijdens een meidenweekend raken vier vriendinnen ingesneeuwd in een afgelegen huisje in de Ardennen. En dan krijgen ze niet alleen bibbers van de kou.

  Voorstellingen: zondag 29 september en woensdag 2 oktober

  Meer info & tickets
 • VECHTMEISJE

  Drama waarin een driftig twaalfjarig meisje om moet zien te gaan met de vechtscheiding van haar ouders. Ze vindt steun in de kickboksclub, waar ze leert te accepteren dat ze niet alles onder controle heeft.

  Voorstellingen: zondag 29 september en dinsdag 1 oktober

  Meer info & tickets
 • VERLIEFD OP CUBA

  Na Toscane en Ibiza richt romcom-specialist Johan Nijenhuis nu zijn cupido-pijlen op Cuba voor een zomerse feelgoodfilm.

  Voorstelling: maandag 30 september

  Meer info & tickets
 • WAT IS DAN LIEFDE

  Romantische komedie waarin een idealistische mediator en haar harde tegenpool allebei azen op promotie. Tijdens deze competitie moeten ze hun overtuigingen over liefde, huwelijk en werk bijstellen.

  Voorstelling: vrijdag 4 oktober (het beste van BNNVARA)

  Meer info & tickets

Televisiedrama met audiodescriptie op het NFF 2019

 • HIERNAMAALS

  Na haar moeders dood doet Sam (14) extra haar best in het leven. Als ze onverwacht zélf in het hiernamaals belandt, lijkt ze in dit jeugddrama haar levensloop te kunnen veranderen.

  Voorstelling: zaterdag 28 september (Blikverruimers: Tims blik)

  Meer info & tickets