Ze noemen me Baboe

Sandra Beerends Lange documentaire - 2019 - 80 min.
Vanaf 12 jaar
Discriminatie

Gouden Kalf-winnaar

Beste Lange Documentaire

Beste Montage Ruben van der Hammen

Andere prijzen

Kristallen Film (10.000 bezoekers documentaire)

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Hoe zag het leven eruit van Indonesische kindermeisjes die voor Nederlandse gezinnen in Nederlands-Indië werkten? De regisseur schiep het personage Alima aan de hand van honderden archiefbeelden en vele verhalen van 'baboes'.

Alima werkte als kinderoppas in Nederlands-Indië: als baboe. Haar verhaal, gebaseerd op de ervaringen en herinneringen van veel Indonesische kindermeisjes, speelt zich af tegen de achtergrond van de Tweede Wereldoorlog en de onafhankelijkheidsstrijd. Alima vlucht voor een gedwongen huwelijk en komt voor een Nederlands gezin te werken. Door al haar nieuwe indrukken en gedachten kijkt ze kritisch naar de koloniale maatschappij en haar eigen positie daarin. Het verhaal wordt in voice-over door Denise Aznam verteld onder zelden getoonde archiefbeelden.

Credits

Regie Sandra Beerends
Scenario Sandra Beerends
Producent(en) Pieter van Huystee
Productiebedrijf
Uitvoerend producent(en)
Research
Sandra Beerends
Dorette Schootemeijer
Hans van den Berg
Montage
Sound Design
Geluidsnabewerking
Muziek
Alex Simu
Omroep
Distributie
Voice-over
Productieland(en)
Nederland