Winston Bogarde

Jeroen Berkvens Korte documentaire - 2006 - 35 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Filmmaker Jeroen Berkvens en biograaf Marcel Rözer gaan samen op zoek naar de mens achter de als agressief bekend staande voetballer Winston Bogarde.

Deze neger buigt voor niemand, is de alleszeggende titel van de biografie die onlangs verscheen over het veelbewogen leven van oud-international Winston Bogarde. De voetballer speelde voor de grootste clubs van Europa: Ajax, AC Milan, Barcelona en Chelsea, waar hij zijn laatste voetbaljaren als bestbetaalde reservespeler van de wereld sleet. Behalve om zijn voetbalkwaliteiten staat Bogarde bekend om zijn trotse en soms ronduit agressieve houding op en buiten het veld, met name tegenover de pers. In deze documentaire proberen filmmaker Jeroen Berkvens samen met biograaf Marcel Rözer het pantser van de persoon Bogarde te pellen. Ze doen dat door met hem te kijken naar bepalende televisiebeelden uit de carrière van de voetballer, waarbij hij commentaar levert (onder andere over discriminatie in het Nederlands elftal) en door met hem mee te reizen naar zijn geboorteland Suriname, waar af en toe een glimp van het timide jongetje dat hij ooit was, te zien is.

Credits

Camera Rob Hodselmans
Ine Laurent
Bart Bakker
Set geluid
Sander den Broeder
Bennie Jansen
Omroep
Productieland(en)
Nederland