Winckel 213

Jan Scholte Korte documentaire - 2011 - 33 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Documentaire over één van de laatste fourniturenzaken in Amsterdam, waar Corrie van Dijk (1932) en haar collega’s al decennia de boel bestieren. Maar tot ieders spijt moet de bijzondere winkel sluiten.

Aan de Amsterdamse Ceintuurbaan worden al sinds 1946 fournituren verkocht in het winkeltje van Corrie van Dijk (1932). Corrie en haar medewerksters, ‘suffragettes in fournituren’, verkopen knopen in alle maten en linten en ritsen in alle kleuren van de regenboog - opgeborgen in een van de honderden houten lades. Maar binnenkort sluiten de winkeldeuren; het pand heeft een nieuwe eigenaar en de oude winkeldames kunnen hun vooroorlogse prijzen niet blijven hanteren. We volgen de strijdbare vrouwen en hun klanten tijdens de laatste dagen van het winkeltje, waar klanten soms uren rondhangen om met twee knopen de winkel te verlaten. Prima, want een praatje hoort er ook bij. In de wandelgangen vertelt Corrie over haar leven, de geschiedenis van de zaak, haar collega’s en hoe ze haar dagelijks bestaan gaat invullen, als de opheffingsuitverkoop afgelopen is. De schappen raken langzaam leger. Corrie, melancholisch: ‘Heel rot, iets weghalen waar je jaren mee gewerkt hebt.’ Klanten stoten elkaar vragend aan: ‘Waar gaat u nu naartoe?’ Nostalgie vóór en achter de toonbank.

Credits

Producent(en) Jan Scholte
Productiebedrijf janscholte.nl
Coproducent(en)
Mary Benjamins
Hugo van der Meer
Camera
Helma Peters
Montage
Helma Peters
Geluidsnabewerking
Edwin Willemen
Productieland(en)
Nederland