Wij wonen nu in Drachten

Eveline van Dijck Lange documentaire - 2008 - 65 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Na de hereniging van een Somalische vluchtelinge en haar kinderen, hoopt het gezin in Nederland op een gelukkig leven. Maar de oorlogstrauma's zijn met de verhuizing echter niet verdwenen.

De Somalische vluchtelinge Khadra vreesde dat haar drie vermiste kinderen dood waren, maar na vijf jaar kan ze hen in 2003 toch weer in de armen sluiten. Van een vluchtelingenkamp verhuizen de kinderen naar Nederland, naar het Friese Drachten. Said (13), Sadiya (15) en Abdelkadir (17) hopen samen met hun moeder op een gelukkig leven in een land zonder oorlog nu hun gezinshereniging een feit is. Maar de oorlog haal je niet zomaar uit een mens. Said wordt steeds opstandiger, blowt en drinkt veel en vertoont dan agressief gedrag. Khadra weet zich geen raad met haar jongste zoon. Sadiya loopt ondertussen rond met onverwerkte ellende die zich in Nederland aan het gezin openbaart. Van Dijck volgde het getraumatiseerde gezin zo'n vijf jaar, waarin de ene hartverscheurende situatie de andere opvolgt. Door de recente wijzigingen in de vreemdelingenwet dreigt Said wegens onaangepast gedrag het land te worden uitgezet. Het realistische portret volgt moeder en kinderen naar taallessen, bij mentorgesprekken, met hulpverleners en thuis.

Credits

Producent(en) Wilma Verbeek
Uitvoerend producent(en)
Manja Wilkinson
Eveline van Dijck
Camera
Waldemar de Vries
Eveline van Dijck
Production Design
Montage
Jan Willem Looze
Sound Design
Jan Willem Looze
Jacob ter Veldhuis
Geluidsnabewerking
Set geluid
Muziek
Omroep
Distributie
Productieland(en)
Nederland