Ga naar inhoud
Documentaire waarin een generatie Surinamers wordt geportretteerd die op zoek gingen naar hun eigen wortels en cultuur, naar 'wie eegie sanie': onze eigen dingen.
In deze documentaire word een generatie Surinamers geportretteerd die als eersten op zoek gingen naar hun eigen wortels en cultuur, naar 'wie eegie sanie': onze eigen dingen. In dit bewustwordingsproces speelden de in 1950 in Amsterdam opgerichte vereniging Wie Eegie Sanie (WES) en haar oprichter, de advocaat, politicus en schrijver Eddy Bruma, een sleutelrol. WES vereenzelvigde de 'eigen'cultuur ind e eerste plaats met de AFRO-Amerikaanse en Afrikaanse cultuur. Het 'eigene' werd vooral gezocht in de Surinaamse taal, het Sranantongo, en in de Surinaamse geschiedenis. In de film worden de repetities gevolgd van de heropvoeding van het voor de Surinaamse geschiedenis belangrijke toneelstuk De Geboorte van Boni, een eerbewijs aan het verzet van de bosnegers in de koloniale tijd.

Credits

Productiebedrijf
Palentino Pictures
Omroep
HUMAN

Titel: Wie Eegie Sanie / Onze eigen dingen
Jaar: 2003
Duur : 58 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Competities: Jaaroverzicht
Editie: NFF 2003

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still
Still
Still
Still
Still
Still
Still
Still
Still
Still