Webcam

Marc van Uchelen Speelfilm - 2011 - 77 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

In deze tragikomedie wordt het perspectief van webcams tot in het absurde doorgevoerd - en schept zo een hilarisch kader. Consequent gefilmd door het oog van de computer, of de suggestie daarvan, zien we hoe de mensenschuwe Antoin zijn eerste schuchtere amoureuze schreden op internet zet. Hij doet dat onder leiding van zijn doortastende buurman Rob, die allang de geneugten van virtuele meisjes in de afzondering van zijn werkkamertje heeft ontdekt. Maar de verlegen Antoin brengt er niet veel van terecht. Dus laat de geile buurman een blonde webcambabe uit Rusland overkomen.
Gaandeweg dringen zich steeds meer mensen zich aan Antoin op, hetzij via zijn laptop, zoals zijn ouders, hetzij via de voordeur, zoals zijn bedrogen buurvrouw. Allemaal worden ze gevangen door de webcam die altijd en overal aanstaat. Dat kleine, statische kader registreert moeiteloos hoe deze personages op de vierkante meter langs elkaar heen leven. En hoe ze zonder de tussenkomst van het scherm niet meer in staat zijn met elkaar te communiceren.

Credits

Producent(en) Eric Smit
Productiebedrijf
Smit&Jansen
Coproducent(en)
Uitvoerend producent(en)
Rene Nouwens
Camera
Maurits Veldhuijzen van Zanten
Beer Buijsman
Willem Jan Doornweerd
Production Design
Montage
Allard Zoetman
Sound Design
Geluidsnabewerking
Set geluid
Visual Effects
Sander Lanen
Beer Buijsman
Cast
Productieland(en)
Nederland