Ga naar inhoud
Onthullende blik in het leven van soldaten en hun slachtoffers na de burgeroorlog in de Volksrepubliek Congo, waarin verkrachting als oorlogswapen gold. Honderdduizenden meisjes en vrouwen ondergingen dit lot.
Zolang er oorlogen zijn wordt er door mannen met wapens verkracht. Nergens in de geschiedenis was deze praktijk zo wijdverbreid en gewelddadig als in de Volksrepubliek Congo. Enkele honderdduizenden meisjes en vrouwen ondergingen de afgelopen jaren dit lot en het getal stijgt nog steeds. Dit ontwricht het hele land, omdat een vrouw die verkracht is met de nek aangekeken wordt. Pas nu komt er internationale aandacht voor deze misdaad. Weapon of War toont niet alleen de slachtoffers van verkrachting als wapen in de oorlog, maar ook de daders. Zonder veel opsmuk vertellen beide kanten hun verhaal. Ook zonder sensationele beelden is de beschrijving door een ex-rebel bloedstollend. Vooral omdat het meisje daarna haar kant van het verhaal vertelt. Duidelijk wordt dat ook de daders vaak kampen met posttraumatische stress, wat een veiligheidsrisico voor het land betekent. Een aalmoezenier probeert het gedrag van soldaten te veranderen.

Credits

Geluidsnabewerking
Sound Design
Productiebedrijf
IFproductions
Distributie
Films Transit International

Titel: Weapon of War
Jaar: 2009
Duur : 59 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Competities: Jaaroverzicht, Gouden Kalf Competitie
Editie: NFF 2010

Gouden Kalf winnaar

Beste Korte Documentaire (2010)
Ilse van Velzen
Beste Korte Documentaire (2010)
Femke van Velzen

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still
Still