Waterlijken

Nelleke Koop Korte documentaire - 2014 - 55 min.

Andere prijzen

Filmprijs van de Stad Utrecht Nelleke Koop

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Na de vondst van een lijk in een meer worden de mensen gevolgd die naar sporen zoeken. De observatie toont hoe dagelijkse beslommeringen kunnen bestaan naast ernstige vragen over de dode.

In een meer wordt een lijk gevonden. De documentairemaker observeert vijf hoofdpersonen die na de vondst van het lichaam naar sporen tasten. Wie is deze overledene, hoe lang lag hij in het water en wat was de doodsoorzaak? Dagelijkse beslommeringen, zoals een bakje koffie en een grap, kunnen bestaan naast de respectvolle zorg voor het stoffelijk overschot. Onder de handen van de onderzoekers en hulpverleners verandert het vergankelijke lichaam van betekenis: van gevonden voorwerp wordt het weer een mens die na onderzoek terug kan keren naar de rouwende familie.

Credits

Scenario Nelleke Koop
Producent(en) Jan de Ruiter
Niek Koppen
Productiebedrijf
Uitvoerend producent(en)
Camera
Montage
Sound Design
Geluidsnabewerking
Set geluid
Dennis Kersten
Sander Schreuders
Omroep
Website
Productieland(en)
Nederland