Verboden vlucht

Hester Overmars Korte documentaire - 2014 - 54 min.
Alle leeftijden

Gouden Kalf-winnaar

Beste Korte Documentaire Hester Overmars

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Ondersteund door archiefbeelden blikken vier gezinsleden ieder afzonderlijk terug op hun mislukte vlucht uit de DDR, ruim dertig jaar geleden. De ontsnappingspoging bepaalde de rest van hun levens.

In 1983 proberen Thomas en Gundula Anhalt en hun twee kinderen met een zelfgebouwd vliegtuig de DDR te ontvluchten. Het gezin wordt echter opgepakt en gevangengezet. Recht in de camera kijkend blikken de gezinsleden dertig jaar later ieder afzonderlijk terug op de gebeurtenissen die de rest van hun leven bepaalden. Soms zijn er in split-screen twee gezinsleden in beeld, of wordt het verhaal met archiefbeelden ondersteund. Hoe beïnvloedde de mislukte vluchtpoging hun onderlinge band? Is hun droom van een vrij leven uiteindelijk uitgekomen?

Credits

Productiebedrijf
Uitvoerend producent(en)
Renske Meertens
Research
Camera
Montage
Ralf Verbeek
Sound Design
Set geluid
Muziek
Omroep
Website
Productieland(en)
Nederland