Van God los

Pieter Kuijpers Speelfilm - 2003 - 90 min.
Geweld
Vanaf 16 jaar
Grof taalgebruik

Gouden Kalf-winnaar

Beste Acteur Tygo Gernandt

Beste Regie Pieter Kuijpers

Beste Scenario Pieter KuijpersPaul Jan Nelissen

Gouden Kalf-nominatie

Beste Acteur Egbert-Jan Weeber

Beste Actrice Angela Schijf

Beste Lange Speelfilm Hanneke NiensReinier SelenAnton Smit

Beste Montage Job ter Burg

Beste Muziek Het Paleis van Boem

Andere prijzen

Gouden Film (100.000 bezoekers speelfilm)

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Thriller, geïnspireerd op de moorden van 'de bende van Venlo' uit het begin van de jaren negentig, vertelt het verhaal van de zeventienjarige Stan die bevriend raakt met de crimineel Maikel.

Geïnspireerd op de moorden van 'de bende van Venlo' die zich begin jaren negentig werden gepleegd en met het uitgangspunt dat achter elke misdaad een menselijk drama schuilgaat, maakte regisseur Pieter Kuijpers zijn speelfilmdebuut. De thriller speelt zich af rond carnaval en maakt gebruik van een flashback waarin de zeventienjarige scholier Stan zijn verhaal middels voice-over vertelt. Binnenvetter Stan woont in een riante villa bij zijn moeder en stiefvader. Gebrek aan aandacht en liefde maken hem ontvankelijk voor de hechte vriendschap met de crimineel Maikel, die letterlijk zijn leven binnenrent. Samen met Maikel en diens maatje pleegt hij een aantal inbraken. Tot de paniek toeslaat en een slachtoffer wordt gedood. De plaatselijk drugsbaron is onder de indruk van het extreme geweld en huurt de bende in. Van God los vertelt, onder andere door het gebruik van een bijzondere geluidsband, het verhaal van op drift geraakte jongeren.