Van feest komt feest

David Blitz Korte documentaire - 2011 - 40 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Rond 1950 richtte een groep van vijftig Joodse holocaust-overlevers de vereniging Van feest komt feest op. Jaarlijks organiseerden ze feesten en dagtochtjes, zoals naar Avifauna of de Brabantse vennen. De vereniging bestond tot de jaren 1960, toen door tv en gestegen welvaart mensen hun eigen vertier konden zoeken.
Michel Viskoper, zelf ook lid en een pupil van Bert Haanstra, maakte 8mm-opnames van de feesten en uitstapjes. Op de zwart-witfilms hebben mensen - die thuis serieus en introvert zijn - soms uitzinnig plezier. Zijn neef Lex en nicht Diny gaan op zoek naar het verhaal daarachter. Bijna alle leden zijn overleden, maar de tachtigers Leendert en Roos Stouwer kunnen nog vertellen waarom ze meededen. ‘Lach en vergeet’ was het motto.
Viel er nog wat te lachen na het verlies? Was het feesten een poging de Shoah te verdringen, te vergeten of te verwerken? Wilden de leden wat inhalen, werd er gezocht naar saamhorigheid, een nieuwe start?

Credits

Producent(en) David Blitz
Productiebedrijf Blitz Producties
Uitvoerend producent(en)
Lex Ootjers
Camera
Marc Tromp
Montage
Geluidsnabewerking
Muziek
Omroep
Productieland(en)
Nederland