Tussenstand

Mijke de Jong Speelfilm - 2007 - 80 min.

Gouden Kalf-winnaar

Beste Actrice Elsie de Brauw

Beste Geluid Pepijn AbenMark GlynneKees de GrootJoost Roskam

Beste Regie Mijke de Jong

Gouden Kalf-nominatie

Beste Acteur Marcel Musters

Beste Montage Dorith Vinken, NCE

Andere prijzen

Prijs v.d. Nederlandse Filmkritiek Mijke de Jong

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Beklemmende acteursfilm over gescheiden ouders die hun persoonlijke twistgesprekken in trendy openbare ruimtes voeren, terwijl hun zeventienjarige zoon zich zwijgend in huis opsluit.

Twee gescheiden ouders hebben geen grip op hun zeventienjarige zoon, die een adolescentiecrisis doormaakt. Hij keert zich af van de buitenwereld en trekt zich terug in een ondoordringbaar zwijgen. In hun onmacht tot contact verliezen vader en moeder zich ondertussen in het kwetsen van elkaar en het oprakelen van oude frustraties. Ze praten veel maar luisteren nauwelijks. Tussenstand is een strak gestructureerde, hermetische en contrastrijke film, die drijft op een stortvloed aan woorden en de oorverdovende stiltes daartussen. De reeks emotionele gesprekken die de ouders in de hippere horecagelegenheden van de grote stad met elkaar en met hun vrienden en collega's voeren, wordt afgewisseld met het zelfverkozen isolement van de zoon in het steriele appartement waar hij met zijn moeder woont. De camera registreert met afstandelijke beelden en harde close-ups, waarmee de acteurs hun kwaliteiten als karakteracteurs voluit kunnen etaleren.

Credits