Tussen hemel en aarde

Frank van den Engel, Masha Novikova Lange documentaire - 2007 - 72 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Portret van twee Oezbeekse families die de traditie van het kleine circus levend houden. De penibele politieke situatie in hun land bedreigt de jarenlange vriendschap tussen de twee oprichters.

Toen Achat en Tursun Ali op hun zevende voor het eerst een koorddanser zagen, raakten hun harten aan het circus verpand. Samen gingen ze bij de man in de leer en begonnen ieder een eigen familiecircus. De film brengt uitgebreid in beeld wat hen bindt: de ontzagwekkende krachtpatserij met gewichten, het bloedstollende koorddansen, het glibberige worstelen en de gefascineerde, genietende blikken van de omstanders. De soundtrack versterkt de toch al idyllische sfeer. Hier zit desondanks een scherp randje aan, de artiesten riskeren tijdens hun strapatsen tenslotte lijf en leden. Door de penibele politieke situatie waarin hun land Oezbekistan zich al tijden bevindt, staat de vriendschap tussen de twee paters familias onder druk. Tursun Ali besloot na een dramatische gebeurtenis de politiek af te zweren. Achat blijft stug politiek actief, zelfs na twee jaar gevangenisstraf en brandstichting in zijn huis.

Credits

Camera
Montage
Sound Design
David Jacques
Set geluid
Pieter Guyt
Muziek
Omroep
Distributie
Productieland(en)
Nederland