Tony - Een observatie in het Pieter Baan Centrum

Ditteke Mensink Lange documentaire - 2011 - 102 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Documentaire over onderzoek van het Pieter Baan Centrum naar Tony, die verdacht wordt van een ernstig misdrijf. Was hij toerekeningsvatbaar tijdens zijn delict?

Het Pieter Baan Centrum is een huis van bewaring met als bijzondere opdracht het onderzoeken van personen die worden verdacht van een ernstig misdrijf. Het is een onafhankelijk onderzoek dat plaatsvindt in opdracht van het Ministerie van Justitie. In een proces van zeven weken wordt gekeken naar de persoonlijkheid van de verdachte, het eventueel aanwezig zijn van een stoornis en/of een psychische ziekte en of deze in verband kan worden gebracht met het delict. Bestaat er kans op herhaling? Ten slotte brengt het Pieter Baan Centrum advies uit. Moet er een tbs-maatregel worden geadviseerd?
Regisseur Ditteke Mensink, cameraman Gregor Meerman en geluidsman Tim van Peppen volgen de verdachte, Tony, en zijn onderzoekers nauwgezet tijdens de zeven weken van observatie: gesprekken met de psychiater, de klinisch psycholoog, de forensisch milieuonderzoeker, het verblijf op de afdeling en het contact met de groepsleiding. Er ontstaat een gedetailleerd beeld over de jeugd van Tony, zijn volwassen leven en de delicten waarvan hij verdacht wordt. Ook de kijker krijgt de vraag voorgelegd of de verdachte toerekeningsvatbaar was tijdens zijn delict.

Credits

Productiebedrijf
Uitvoerend producent(en)
Natascha Teunissen
Camera
Montage
Sound Design
Geluidsnabewerking
Set geluid
Omroep
Productieland(en)
Nederland