Toen zij van Rotterdam vertrokken

Michiel van Erp Korte documentaire - 2010 - 55 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Warme documentaire over de Tour de France die in 2010 in Rotterdam startte, afgewisseld met beelden van oud-wielrenners en het honderdjarig bestaan van de Rotterdamse wielervereniging De Pedaalridders.

In 2010 was Rotterdam het vertrekpunt van de Tour de France. Deze korte documentaire geeft een humoristische inkijk in het wielerhart van de Rotterdammers. Zal de Tour de hoge verwachtingen inlossen? Documentairemaker Michiel van Erp laat verschillende Rotterdammers aan het woord die zich inzetten om van de vertrekdag een succes te maken. Zoals de voormalig burgemeester Ivo Opstelten die het initiatief nam. De voormalig leraar Frans Leen die zich als tolk heeft opgeworpen. Functionarissen van de Rabo-bank die de grenzen van de reclame opzoeken. De gemeentewerkers die het parcours moeten afzetten. Ze krijgen allemaal te maken met de strenge eisen van de Tourorganisatie. Een ontroerende kant komt van de leden en oud-leden van de honderdjarige Rotterdamse wielervereniging De Pedaalridders. Sommigen van hen reden ooit in de Tour, anderen moesten noodgedwongen stoppen of raakten aan lager wal. Hun petites histoires zijn warme kanttekeningen bij het strak georganiseerde circus van de Grand Départ.

Credits

Regie Michiel van Erp
Producent(en) Monique Busman
Productiebedrijf De Familie Film & TV
Uitvoerend producent(en)
Inge Schapendonk
Camera
Mark van Aller
Jelle Odé
Montage
Geluidsnabewerking
Set geluid
Muziek
Omroep
Productieland(en)
Nederland