Tirza

Rudolf van den Berg Speelfilm - 2010 - 102 min.

Gouden Kalf-winnaar

Beste Montage Job ter Burg

Beste Regie Rudolf van den Berg

Gouden Kalf-nominatie

Beste Acteur Gijs Scholten van Aschat

Beste Muziek Bob Zimmerman

Beste Vrouwelijke Bijrol Sylvia Hoeks

Andere prijzen

Gouden Film (100.000 bezoekers speelfilm)

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Verfilming van Grunbergs bekroonde roman over een ogenschijnlijk welvarende man die zijn baan kwijtraakt om er vervolgens achter te komen dat hij alles (dochters, vrouw, zichzelf) allang had verloren.

De verfilming van de meerdere malen bekroonde, gelijknamige roman van Arnon Grunberg uit 2006 is het portret van een man die ooit alles had (vrouw, kinderen, werk en een miljoen), maar na zijn ontslag ontdekt dat hij eigenlijk niets meer heeft. Jörgen Hofmeester is, kortom, een typisch Grunberg-personage: overbodig, machteloos, en vol schaamte. Zijn vrouw heeft hem allang verlaten, zijn ene dochter is naar Frankrijk vertrokken en zijn andere dochter, zijn hoogbegaafde lievelingetje Tirza, is met haar Marokkaanse vriend Choukri naar Namibië afgereisd en laat niets van zich horen. Regisseur Van den Berg heeft het heden en verleden verraderlijk innig met elkaar verweven, analoog aan de ervaring van Hofmeester. De getergde vader vliegt ten einde raad naar Namibië om zijn verloren gewaande dochter op te sporen. Maar in het Afrikaanse woestijnland wacht, natuurlijk, geen verlossing. Hij komt er op onthutsende wijze achter wat er met Tirza is gebeurd.

Credits

Producent(en) Jeroen Koolbergen
San Fu Maltha
Productiebedrijf
Coproducent(en)
Uitvoerend producent(en)
Camera
Gábor Szabó
Production Design
Benedict Schillemans
Montage
Sound Design
Geluidsnabewerking
Anthony M. Gray
Tom Bijnen
Set geluid
Visual Effects
George Balatoni
Jan van de Laar
Julik Tarkanov
Ugo Pierantoni
Sven de Jong
Martijn Grootendorst
Martijn van Houten
Muziek
Cast
Omroep
Distributie
Website
Productieland(en)
Nederland