Tiger Eyes

Frank Scheffer Korte documentaire - 2011 - 53 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Essayistische documentaire waarin Scheffer zeven internationale filmmakers interviewt die in de veertig jaar die het International Film Festival Rotterdam oud is, een belangrijke rol vervulden.

‘Film is the image of the soul’, stelt Abbas Kiarostami. Hij is een van zeven filmmakers die ter ere van de veertigste editie van het International Film Festival Rotterdam met documentairemaker Scheffer in gesprek gingen. Net als Wim Wenders, Raúl Ruiz, Michael Haneke, Jim Jarmush, Abderrahmane Sissako en Apitchatpong Weerasethakul is Kiarostami representatief voor het ruim vier decennia oude festival. Scheffer vraagt naar hun eerste, visuele herinnering. Zo herinnert Wenders zich hoe iedere dag nieuwe patronen ontwaarde in het behang op zijn kinderkamer. Sissako vertelt over een wapperend gordijn en hoe het licht zijn kamer in viel. De veelal maatschappijkritische filmmakers, allemaal close en in zwart wit gefilmd, geven hun visie over film als kunstvorm en bespreken, los van elkaar, de stand van zaken wat betreft de filmindustrie in het algemeen. Sleutelscènes uit hun oeuvre zetten hun woorden kracht bij.

Credits

Productiebedrijf
Uitvoerend producent(en)
Camera
Montage
Set geluid
Menno Euwe
Richard Fleming
Nils Kirchhoff
Omroep
Distributie
Website
Productieland(en)
Nederland