Tiengemeten 2001-2006

Digna Sinke Lange documentaire - 2006 - 80 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Tweede deel over Tiengemeten, een eiland in het Haringvliet dat van landbouwgrond wordt veranderd in natuurgebied. Sinke filmt het landschap en interviewt beleidsmedewerkers en de laatste boeren.

In de jaren negentig is besloten Tiengemeten, een eiland in het Haringvliet, te veranderen van landbouwgrond in een natuurgebied met drie zones, die in de plannen 'weelde', 'weemoed' en 'wildernis' zijn gedoopt. Na deel één, dat de periode 1996 tot 2001 behandelt, spreekt Sinke in deel twee van haar documentaire met de broers Vos, de laatste twee boeren op het eiland met wie nog over de voorwaarden van hun vertrek wordt onderhandeld, en met vertegenwoordigers van Natuurmonumenten, Rijkswaterstaat, de gemeente en Brussel, die vooral over de financiering discussiëren. Tussendoor filmt ze het eiland. De camera glijdt langs de horizon, met rechte wegen door vlakke landbouwgronden, en filmt de details van het landschap, planten en bomen. Ze filmt de laatste oogst, een van de laatste traditionele jachtpartijen, een rondleiding voor geïnteresseerden en ambtelijke bijeenkomsten. In 2006 verhuizen de broers Vos uiteindelijk en gaan graafmachines en vrachtwagens het landschap te lijf. Sommige boerderijen worden in de steek gelaten, om tot ruïnes te vervallen.

Credits

Scenario Digna Sinke
Producent(en) Digna Sinke
Productiebedrijf
Camera
Montage
Sound Design
Set geluid
Omroep
Website
Productieland(en)
Nederland