The Long March

Robert van Alphen Lange documentaire - 2003 - 105 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Greenman, geboren in 1910, is een jood met een enorm geheugen en een pakkende verteltrant. Hij vertelt dan ook al sinds 1946 op scholen hetzelfde verhaal: hoe hij in 1942 naar Westerbork en verder werd getransporteerd.

De Brit Leon Greenman, geboren in 1910, is een vieve bejaarde jood met een enorm goed geheugen en een pakkende, nooit haperende verteltrant. Hij vertelt dan ook al sinds 1946 op scholen hetzelfde verhaal: hoe hij op 8 oktober 1942 om half tien 's avonds met vrouw en zoontje uit zijn huis in Rotterdam werd gehaald, naar Westerbork werd getransporteerd, van daaruit naar het concentratiekamp Birkenau werd gebracht, waar hij voor het laatst zijn vrouw en zoontje zag en hedentendage een van de weinige overlevenden is van alle, twaalfduizend uit Rotterdam gedeporteerde joden. 'Ik blijf het verhaal vertellen in de hoop dat het nooit meer gebeurt.' Hij ontving er onlangs een Britse Koninklijke onderscheiding voor. Deze keer vertelt Greenman zijn verhaal voor de camera van regisseur Robert van Alphen, die zijn protagonist alle tijd gunt en meeneemt naar de bewuste plekken van weleer.

Credits

Producent(en) Robert van Alphen
Productiebedrijf Van Alphen AV
Camera
Montage
Set geluid
Productieland(en)
Nederland