The Last Days of Shishmaref

Jan Louter Lange documentaire - 2008 - 95 min.

Gouden Kalf-nominatie

Beste Camera Melle van Essen, NSC

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Bijzondere inkijk in de leefwijze van een kleine Eskimogemeenschap in noordelijk Alaska die in haar bestaan wordt bedreigd door de gevolgen van het opwarmen van de aarde.

'De moderne tijd heeft ons in een kwetsbare positie gebracht,' verzucht een van de hoofdpersonen uit de documentaire, waarin een kleine eilandgemeenschap in noordelijk Alaska centraal staat. Het is niet zozeer de komst van iPods en mobiele telefonie waar de Eskimo op doelt. Het zijn de gevolgen van de 'global warming' waar hij naar verwijst. Door de smeltende poolkappen spoelt de kust van het eiland weg. In minder dan vijftien jaar zal het hele eiland verdwenen zijn. Terwijl de wind over het uitgestrekte sneeuwlandschap raast en de sleehonden huilen, gaan de bewoners hun alledaagse gang. Ze jagen op rendieren en bezoeken de wasserette of de bingoavond. De verhalen en overpeinzingen van de verschillende eskimofamilies maken de kijker deelgenoot van een manier van leven die na vierduizend jaar met uitsterven wordt bedreigd. Want dat de nachtmerrie die hen allen omringt zich steeds meer naar de oppervlakte dringt, wordt pijnlijk duidelijk.

Credits

Regie Jan Louter
Producent(en) Juul Kappelhof
Productiebedrijf Miroir Film
Uitvoerend producent(en)
Renske Meertens
Camera
Montage
Sound Design
Set geluid
Muziek
Omroep
Distributie
Website
Productieland(en)
Nederland