The Day I Disappeared

Atousa Bandeh Ghiasabadi Lange documentaire - 2011 - 61 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

The Day I Disappeared is een onconventioneel en zeer persoonlijk filmessay over immigratie, waarin feit en fictie met elkaar vermengd zijn. Filmmaker en beeldend kunstenaar Atousa Ghiasabadi ontvluchtte 1989 Iran waar ze fysica studeerde aan de universiteit van Teheran. Via omwegen kwam ze uiteindelijk in Nederland terecht. Met behulp van found footage en gespeelde scènes reconstrueert ze de periode dat ze haar ouders en zusje verliet en naar het onbekend Europa reisde, in een vreemdeling veranderde en haar identiteit transformeerde.
In monologue intérieur vertelt Ghiasabadi in het Farsi wat ze voelde en dacht. Langzaam ontstaat zo een universeel beeld van de vluchteling die zijn of haar land ontvlucht voor een ander of beter leven. De beelden zijn gemonteerd in het ritme van de oude Perzische poëzie. Scènes waarin de filmmaker als danseres verschijnt vergroten het vervreemdingseffect. Ook de 8mm- en 16mm-beelden brengen de kijker af en toe in een dromerige sprookjeswereld, zoals de vreemdeling in een vreemd land zich voortdurend moet voelen.

Credits

Productiebedrijf
A Bandeh
Saeed Razavian
Camera
Saeed Pooresmaili
Montage
Sound Design
Set geluid
Rohollah Seraj
Productieland(en)
Nederland