Tegen het vergeten

Tamara Miranda Lange documentaire - 2003 - 78 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Documentaire weeft een beeld van herinneren en vergeten aan de hand van de portretten van vier personen. Het fragmentarisch gemonteerde verhaal maakt van de afzonderlijke geschiedenissen een algemene bespiegeling.

Regisseur Miranda weeft een beeld van herinneren en vergeten aan de hand van vier personen. Een Irakese kunstenaar verbeeldt in schilderijen zijn herinneringen aan de oorlog met Iran en aan Karbala, 'een stad die je moeilijk kunt vergeten'. Een oude, dementerende man graaft in zijn geheugen en vindt flarden van vroeger. Een oude vrouw herkent in een fotoalbum zichzelf niet meer. Een vrouw van tweeënnegentig, die haar hele leven heeft bewaard in een onwaarschijnlijk archief van dozen en lijstjes, spreekt over haar tijd in een jappenkamp. De verbindende teksten van een reflectieve fotograaf, die de functie van vastleggen verwoordt, en de voice-over van Huub van der Lubbe bieden rustpunten in het fragmentarisch gemonteerde verhaal, dat van de afzonderlijke geschiedenissen een algemene bespiegeling op herinneren maakt en tegelijkertijd de associatieve werking van het geheugen weerspiegelt.

Credits

Scenario Tamara Miranda
Producent(en) J.B. Macrander
Productiebedrijf
Bonanza Films
Camera
Vladas Naudzius
Montage
Mixage
Set geluid
Muziek
Omroep
Productieland(en)
Nederland