Ted Noten: goud, zweet & parels

Simone de Vries Korte documentaire - 2010 - 54 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Een documentair portret van Ted Noten, die karakteristieke sieraden ontwerpt waarbij functionaliteit en verkoopbaarheid minder belangrijk zijn. Toch wordt zijn werk commercieel steeds succesvoller.

'Waarom moet je alles verwoorden, verklaren?' Aan het woord is sieradenontwerper Ted Noten. Een Nederlandse kunstenaar die karakteristieke sieraden ontwerpt waarbij functionaliteit, draagbaarheid of verkoopbaarheid minder belangrijk zijn. Zo presenteert hij op de 'Tedwalk' designertassen waar je niets in kunt stoppen. De tas is al gevuld, met een schietwapen in doorzichtig acryl. Prachtig, en controversieel tegelijk. Dat is precies de bedoeling, want Noten wil de vertrutting met hand en tand bestrijden. Met objecten die in zijn handen een hele andere functie of betekenis krijgen. Inmiddels oogst Noten groeiend internationaal, commercieel succes met zijn werk. Geweldig natuurlijk, maar is het als kunstenaar wel bon ton om verkoopbaar te zijn? We volgen hem tijdens exposities, werkend op z'n atelier en in Amerika, waar hij rap zijn werk voor veel geld verkoopt en een oude bekende opzoekt. Deze man van de oneliners -'Een ring met een diamant is gewoon een tienrittenkaart!'- vertelt gepassioneerd over zijn leven en de nieuwe richting die hij in zijn werk wil inslaan.

Credits

Productiebedrijf
Coproducent(en)
Uitvoerend producent(en)
Camera
Montage
Sound Design
Geluidsnabewerking
Set geluid
Omroep
Productieland(en)
Nederland