Surprising Europe

Rogier Kappers Lange documentaire - 2011 - 67 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

De Oegandese migrant Ssuuna Golooba ontdekte dat voor illegalen het leven in Europa keihard is. Nu wil hij zijn landgenoten waarschuwen. 'Bezint eer ge begint!', is zijn boodschap, die weinig populair blijkt.

Vier jaar lang volgde documentairemaker Rogier Kappers de in Nederland verblijvende Ssuuna Golooba, een Oegandese migrant met een ongebruikelijke missie. 'Bezint eer ge begint!', is de boodschap die hij zijn landgenoten voor wil houden. Golooba was in zijn geboorteland een succesvol fotojournalist. Toch liet hij zich overhalen zijn geluk in Europa te beproeven om te ontdekken dat het bestaan van een illegale immigrant keihard is. In 2005 ziet hij de schokkende beelden van de Schipholbrand waarbij elf illegalen omkomen. Op dat moment vat hij het plan op om andere reislustigen te waarschuwen. Met een geleende videocamera begint hij de verhalen van andere illegalen vast te leggen. Drie jaar later is Golooba's plan uitgegroeid tot een project waar ook de Arabische nieuwszender Al Jazeera bij betrokken is. Toch zal het nog niet eenvoudig zijn om in Afrika met zijn verhaal te overtuigen. Dat blijkt wel uit de beelden die Kappers daar ter plekke schoot.

Credits

Productiebedrijf JvdW film
Uitvoerend producent(en)
Katja Draaijer
Helen Goossens
Camera
Montage
Alexander Goekjian
Boudewijn Koole
Chris Teerink
Sound Design
Geluidsnabewerking
Set geluid
Omroep
Distributie
Website
Productieland(en)
Nederland