Stedman

Leon Giesen Korte documentaire - 2003 - 50 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

In 1772 scheept Gabriel Stedman in om in Suriname als huurling te vechten tegen opstandige slaven. Al die tijd houdt hij een dagboek bij. Giesen probeert twee eeuwen later deze reis te reconstrueren.

In 1772 scheept de half-Nederlandse, half-Schotse John Gabriel Stedman in naar Suriname om als huurling te vechten tegen opstandige slaven. Al tijdens de overtocht verveelt Stedman zich en hij begint een dagboek, compleet met tekeningen. Tot aan zijn terugkeer naar Nederland blijft Stedman in zijn dagboek schrijven - over zijn verliefdheid op slavin Joanna en de ontberingen in de ondoordringbare jungle. De Nederlandse regisseur Leon Giesen en cameraman Marcel Prins reizen ruim twee eeuwen later de avonturier achterna en proberen zo veel mogelijk van Stedmans ervaringen in de jungle terug te vinden. De opmerkingen uit het dagboek worden geïllustreerd met beelden van de gebeurtenissen en situaties tijdens de actuele reis. Ook Stedmans liefde voor mooie vrouwen levert bijpassende beelden op. Zozeer zelfs, dat de regisseur tegen zijn eigen camera op loopt.

Credits

Scenario Leon Giesen
Producent(en) Marcel Prins
Productiebedrijf
The Good Guys
Uitvoerend producent(en)
Michel Drenthe
Camera
Montage
Mixage
Muziek
Omroep
Productieland(en)
Nederland