Soldaat in den vreemde

Ada van de Weijer, Arnold Folkerts Korte documentaire - 2002 - 59 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Documentaire over Nederlanders die tijdens de burgeroorlog in Joegoslavië meevochten aan Kroatische zijde. Schokkende verhalen over de kick en de waanzin van de oorlog.

Oorlog is vriendschap, onvoorwaardelijke kameraadschap, je oppermachtig voelen met een Kalashnikov in je hand. Dat vertellen André en Raymond, twee Nederlanders die zich begin jaren negentig aansloten bij de First Dutch Volunteer Unit om met de Kroaten te vechten tegen de Serviërs. De Unit werd opgericht door Johan Tilder, de centrale figuur in deze rauwe en onthutsende documentaire. Tilder bleef aan Kroatische zijde meevechten, ook nadat Unprofor het Nederlandse vrijwilligersleger overbodig had gemaakt. Hij werd door Serviërs gevangengenomen en, zo luidt de officiële lezing, op de vlucht neergeschoten. De verhalen van André en Raymond en van de Kroaat Ivac Stimic - medeoprichter van de Unit - vertellen, samen met homevideo's, televisiebeelden en de huiveringwekkende video van Tilders verhoor door de Serviërs, het universele verhaal van wat oorlog met mensen kan doen.

Credits

Producent(en) Arnold Folkerts
Productiebedrijf BOOZ.Post.Productie
Camera
Montage
Mixage
Set geluid
Ada van de Weijer
Ivan Marusic Klif
Muziek
Distributie
Productieland(en)
Nederland