Smile and Wave

Marijke Jongbloed Lange documentaire - 2003 - 91 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Een cinematografische reis door Afghanistan waar Nederlandse militairen op vredesmissie worden geconfronteerd met een land waar geweld, haat en fundamentalisme nog dicht onder de oppervlakte sluimeren.

Smile and Wave is een cinematografische reis door naoorlogs Afghanistan waar Nederlandse militairen op vredesmissie worden geconfronteerd met een surrealistisch landschap waar geweld, haat en fundamentalisme nog dicht onder de oppervlakte sluimeren. De jonge Nederlandse soldaten wordt voor vertrek op het hart gedrukt dat hun werk vooral bestaat uit het wekken van vertrouwen bij de lokale bevolking: 'smile and wave' is het motto. Maar in Kaboel worden de mannen geconfronteerd met een uiterst schimmige situatie. En dus heeft sergeant Winus Dorenbos, commandant Alfa-groep, zo zijn bedenkingen bij het commando om te lachen en te zwaaien: 'Wij zijn bang om iets te doen, we zijn bang om een beslissing te nemen, om onze nek uit te steken. Denk maar terug aan Srebrenica. Nederland is kampioen compromissen sluiten.' De film toont de verwarrende, soms bizarre werkelijkheid waarin deze mensen hun werk doen. Getraind om te vechten, opereren ze als stadswacht. Peacekeepers in a culture clash.

Credits

Producent(en) Vik Franke
Productiebedrijf Big River Pictures
Camera
Montage
Mixage
Set geluid
Hugo Helmond
Muziek
Omroep
Productieland(en)
Nederland