Smakelijk eten. Hoe voedsel de wereld verandert

Walther Grotenhuis Lange documentaire - 2010 - 90 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Aan de hand van de bereiding van een buffet maakt deze ontluisterende documentaire duidelijk hoe grootschalige voedselteelt voor Nederland wereldwijd een funeste invloed heeft op het leven van mensen.

Documentaire over de teelt van ons voedsel in het buitenland, met de bereiding van garnalen, varkensvlees en boontjes voor een buffet voor een personeelsfeestje als losse leidraad. Het hele jaar door worden in Kenia haricots verts, peultjes en sugar snaps gekweekt voor Nederlandse supermarkten. Daarvoor worden dammen opgeworpen en rivieren omgeleid. Men is extreem zuinig met water, maar toch zitten kleine boeren stroomafwaarts vaak zonder. Op de Filippijnen slokt een garnalenkweker steeds meer ruimte op voor zijn farm, ten koste van mangrovebossen en het naastgelegen vissersdorp. In Brazilië branden boeren grote delen van het oerwoud af voor de teelt van soja, een belangrijke eitwitbron voor Nederlandse varkens. De rook en de pesticiden vergiftigen het water in de nabijgelegen indianenreservaten. Op dynamische wijze toont de film dat voor goed en goedkoop eten in Nederland elders in de wereld mens en milieu worden geofferd. Het is duidelijk dat we daar in Nederland verantwoordelijkheid voor dragen.

Credits

Productiebedrijf
Coproducent(en)
Mark Daems
Camera
Adri Schrover
André Luis da Cunha
Montage
Sound Design
Kurt Bruyninckx
Geluidsnabewerking
Set geluid
Wouter Veldhuis
Francisco Pereira da Sousa
Muziek
Omroep
Website
Productieland(en)
Nederland