Shock Head Soul

Simon Pummell Speelfilm - 2011 - 83 min.
Vanaf 9 jaar
Angst

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Documentaire, drama en animatie komen samen in biografische schets. De psychotische negentiende-eeuwse Duitse rechter Daniel Paul Schreber schreef memoires die rijk bronmateriaal werden voor Freud en zijn opvolgers.


Met een mix van documentaire, spannend gedramatiseerde scènes en animatie is Shock Head Soul een indringende biografische schets over het leven en werk van Daniel Paul Schreber, een Duitse rechter die in 1893, op het hoogtepunt van zijn carrière, psychotisch werd. Schreber geloofde dat hij in contact stond met God via de Writing Down Machine, een voorloper van de typemachine, en dat alleen zijn transformatie tot vrouw de wereld zou kunnen redden. Zijn later gepubliceerde memoires over zijn lange verblijf in een inrichting vormden uniek bronmateriaal voor Freud en andere wetenschappers. Acteurs spelen momenten uit zijn ziekteproces na en verscheidene hedendaagse psychiaters en wetenschappers, in negentiende-eeuwse kledij gestoken, lichten de mogelijke oorzaken van zijn ziekteproces toe. Was hij een mysticus, een gelovige of een gek?


Credits

Scenario Simon Pummell
Producent(en) Bruno Felix
Femke Wolting
Janine Marmot
Productiebedrijf
Submarine Film
Hot Property Films
seriousFilm
Coproducent(en)
Uitvoerend producent(en)
Keith Griffiths
Camera
Production Design
Montage
Sound Design
Geluidsnabewerking
Set geluid
Visual Effects
Muziek
Cast
Distributie
Website
Productieland(en)
Nederland